Girlytalk,  Kärlek

Den stora gåtan, hur håller man liv i sexlusten?

Sex i relationer är ett knepigt ämne och som, åtminstone för mig, är något som faktiskt är viktigt att jag synkar i med min partner. Baserat på mina erfarenheter av olika relationer kan jag säga att det är en av de viktigare ingredienserna för att jag ska må bra i  ett förhållande.

Jag har lite olika erfarenheter av sex i relationer, och om vi ska utgå från relationer som varit längre än ett år för så länge bör man kunna ha ett aktivt och nyfiket även rätt passionerat sexliv. Finns det då något knep för hur man håller sexlivet igång? Nä, jag tror inte det.

Min första riktiga samborelation var för 15 år sedan. Vi var ett par i 3år och var någorlunda synkade i vårt behov av sex.  Däremot var vi i osynk hur vi bäst uppskattade sex, och det är något man kan anpassa sig till en period, men i det långa loppet insåg jag att jag ville hitta någon som har samma syn på vad som är bra sex.

Relation nummer två började med en långperiod av kk.  Vi hade sex sporadiskt, men det innehöll alltid en viss del spänning som en kk “relation” gör. Det finns en känsla av hemlighetsmakeri och spänning kopplat till kk relationer och den triggade kanske en lust som sen inte kunde flyttas med i förhållande. För i förhållandet dog vårt sexliv, från det att vi blev sambos och det kommande året dog lusten helt hos min sambo. Jag lovar att jag försökte, på alla sätt. Sexiga underkläder, flirtiga sms, skrev korta sexnoveller och frågade varför intresset inte fanns. Svaret var enkelt, jag vet inte det kommer väl, gör ingen stor grej av det. Den veckan jag gjorde slut ville han ha sex! Alltså då fanns det på nytt intresse av att ha sex. Den veckan jag gjorde slut!?! Nej tack.

Min längsta relation varade i fyra år. Efter vårt första år tillsammans fungerade vårt sexliv under ledigheter och semestrar. Däremellan kanske det fanns lust, men det fick inte plats – eller vi gav det inte tid. Min dåvarande sambo jobbade extremt mycket, vi gick och la oss och vaknade helt olika tider på dygnet både helger och veckodagar. De dagar vi lyckades lägga oss samtidigt var han oftast så trött att vi inte prioriterade sex. Vi kanske snittade sex en gång i veckan, då var det 80% av gångerna  jag som tog initiativ.

Som person när något inte fungerar går jag oftast till mig själv för att leta fel. Så även i de här fallen, särskilt då jag tycker mig se ett mönster i mina två senare relationer. Jag försökte också förstå om det är jag som har ett onormalt stort intresse av att ha sex eller om det är så att sexuellt drivande tjejer är avtändande.

Hittills är de enda svaren som jag kommit fram till att jag är inte extrem i mitt sexbehov. Ett par gånger i veckan innan man skaffat barn är väl inte konstigt? Jag är inte heller avvikande från normen i vad jag uppskattar mellan lakanen, varken BDSM, rollspel eller annat triggar mig, vanligt sex mellan man och kvinna är det jag uppskattar bäst. Då tycker man inte att det ska vara så svårt att hitta någon att synka med? Jag tror jag lyckats nu, vi har fortfarande inte passerat den passionerade perioden, men vi är båda två måna om att vi hittar tid och möjlighet även de veckorna som vi är fem stycken som bor på våra 90kvm. “Småbarnssex” är inte den bästa versionen av sex, men den är mycket bättre än inget sex!

Så för att göra ett försök att summera det… är mina tips gällande sex i förhållande följande:

  • Backa inte, prata tidigt om era sexbehov när den passionerade första tiden passerat i en relation. Basera det på tidigare erfarenheter och var ärliga, det kommer att underlätta om man har hyfsat jämna förväntningar
  • Se till att skapa möjligheter för det. Till exempel gå och lägg er samtidigt, ta en dusch samtidigt, gillar ni morgonsex ställ väckarklockan lite tidigare för att hinna med en snabbis, sätt barnen framför en film och slå på torktumlaren och “sortera tvätt” tillsammans
  • Boosta varandras lust! Ge varandra komplimanger, flirta, skicka lite sexiga sms. Hitta vad som driver din sambos lust. Krävs det ett städat hem så se till att städa. Krävs det mat, laga en mysig middag tillsammans – eller bjud ut på middag. Underskatta aldrig en bukett rosor från Ica eller en påse med favoritgodiset!
  • Ha sex regelbundet! Det här är ett otroligt tråkigt tips, men sex är en vana och halkar man ur vanan så tar det väldigt mycket energi att leta sig tillbaks till det igen. Se till att ha sex en, två, tre gånger i veckan – sätt ert mål och efterlev det!

Lästips: Vi hade sex dagligen i ett år

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.