Sjuk

Svensk sjukvård

Imorse när min hals fortsatte värka trots halstabletter, ingefära/honung/citron-vatten och mycket sömn tog jag mig i kragen och ringde vårdcentralen. Jag gillar inte att erkänna att jag är sjuk, men nu har jag dragits med den här cykeln i 6-7veckor. Ja, sen Gdansk resan. Och jag har fått nog. Halsont  – symptomfri – träning – halsont, med ungefär 3 dagar i varje fas…
Så jag ringde vårdcentralen och fick en tid redan i förmiddags. Så glad i hågen kom jag dit, säkert tjugo minuter för tidigt. Betalade och satte mig tillrätta för att vänta, läkare är aldrig i tid så jag räknade med att få vänta i minst en halvtimma. Döm om min förvåning om jag inte ens hunnit öppna dagens Metro förrän Dr P ropade mitt namn. med förväntansfulla steg klev jag så in på hans kontor. Han frågade om min sjukdom, klämde lite på min hals, lyste med en starkt ficklampa och skickade mig till labb. Redan på telefon hade jag berättat att jag var på Jourmottagning och provades negativt för Halsfluss och Körtelfeber för ett par veckor sen… men tydligen gjorde de ett nytt halsfluss prov på mig. Som så klart var negativt det också. Så tillbaks in till DrP, där jag återigen berättade om mina tidigare prover. För nu ville han skicka hem mig med diagnosen “virus” och medicinen “vila”. Jag sa som läkaren på Jourmottagningen sagt, att jag var här för fler prover. Då beklagar sig DrP att det finns så många olika virus, så det blir så många prover! Han följde med mig till labb och pratade med Berit, som tydligen fick muntliga instruktioner vilket prov som skulle beställas. Lite mer äcklig skrapning i halsen och beskedet att testet kommer “skickas iväg” sen var jag ute ur labbet. Så jag gick och satte mig för att vänta på DrPs tips hur jag ska göra tills dess att jag får testresultaten eller blir bättre. Men han kallade in patient efter patient, och efter tjugo minuter kommer han fram till mig och frågar “Det är inte mig du väntar på hoppas jag?”. Ingen av dem hade sagt att jag skulle gå hem, att mitt besök var avklarat eller något – så jag antog att jag skulle tillbaks in till läkaren. Men han hade inget mer att säga mig gjorde han klart, ute i väntrummet. Så det var bara att packa ihop sina saker och gå därifrån. Inte ett dugg klokare, inte ett svar visare. Bara 100kronor och 1,5h fattigare.

Fungerar svensk sjukvård så här? Nej, det är för mycket/dyra tester. Nej, det är för mycket jobb. Nej, det blir ändå inte bättre. Jag blir arg. Ska man behöva gå runt och vara sjuk i 7veckor och ändå inte få hjälp? Ska de vara så ointresserade av att just hjälpa? Ska man behöva kräva tester för att få svar? Ska man behöva att ta en privat sjukförsäkring för att känna att man får hjälp och stöd som behövs?
Suck.

3 kommentarer

  • Alex

    Efter min olycka så fick jag känslan av att kan du leva med det så skiter vi i det. Jag krossade ju bäckenbenet, inte en spricka utan tusen bitar, och det läkte fel hela tiden och jag fick göra tre operationer i Sverige men när Jag var frisk enligt läkarna så hade jag fortfarande ont, kunde inte gå långa sträckor och heller inte träna, jag skulle aldrig kunna bära ett barn (vara gravid) och hela mitt arbetsliv var/är ju träning men läkarna kunde inte göra mer, jag skulle lixom vara tacksam för att jag kunde stå korta stunder typ.

    Jag hade tur och hade möjlighet att vända mig till specialister utomlands så att jag nu är 99% årerställd. Har inga men i vardagen men vissa saker kanske ställer till det. Har regelbundna kontroller där medan vården i Sverige aldrig kallade till uppföljning.

    • happy

      Jag känner mig superkinkig som klagar, men när det begränsar livet och man måste vara frisk för att orka ta striden – då är det något som är fel med hela systemet!

  • Alex

    Tror att de resonerar likadant med din förkylning (eller vad det nu är): ja men du kan arbeta, leva med vissa begränsningar så varför ska vi i vården bry oss? Om det är tradition, order uppifrån eller lättja (eller brist på tid och pengar) kan jag inte svara på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.