resan mot mamma

Mormor och jag

1916 föddes min mormor i Danmark. Det var under det första världskrigets andra år och i ett Danmark som samma år sålde sina Västindiska öar till USA efter landets första folkomröstning.

Min mormor gifte sig ung med morfar, en man med 13 syskon och de levde ett inte speciellt fett liv. De tog de arbeten som fanns på gårdar, på fälten. Morfar som arbetare och mormor som kokerska.

1934 föddes min första moster, sen kom det en dotter till innan tre söner. Åren gick och min yngsta moster dog i kräfta och min äldsta moster gifte sig med en man och flyttade med honom till arbete i Sverige. Mitt ute i skogen, utan rinnande vatten och elektricitet bosatte de sig och mannen började jobba i skogen. Två barn kom i rask takt och mannen var inte snäll mot moster så mormor och morfar flyttade upp och hjälpte till med barnen när hon skilde sig 1956. Året efter föddes min mamma, samma år såg min kusin dagens ljus.

Jag har i alla år vetat om att moster var mer än 20 år äldre än mamma, men inte förrän idag kom jag på att det betydde att mormor var 41 när mamma föddes.

Det gav mig en sån glädje i hela kroppen. Mormor och jag, vi kanske blir jämngamla mammor även om det är 64år som skiljer oss.

Kunde hon kan jag! Så tack fina mormor Gudrun för den här styrkan som idag slog rot i mitt hjärta!

Tyvärr fick jag aldrig träffa krut-mormor. 1974 gick hon bort i bröstcancer men hennes minne lever kvar hos oss alla.

Kommentarer inaktiverade för Mormor och jag