IVF

Mindre än en månad kvar

Ja, till att jag ska på utredning, för att skaffa barn. Jag har inte skrivit om det på ett tag, för det har varit en process som gått lite på sparlåga efter det att jag bokade min första tid. Med mindre än en månad kvar har jag fått en spark i baken och sökt mer information.

En av de saker jag tittar på är kostnaden, vad kostar det att göra det i Sverige respektive Danmark egentligen? Är det så mycket billigare att göra det i Danmark, som det påstås. Kanske är det den starka Danska kronan som ställer till det, kanske räknar jag fel?

Kostnader i Sverige
Rådgivning läkare 1 600 SEK
IVF 47 000 SEK
Familjerätt 7 000 SEK
Hormoner/medicin 2 200 SEK
Besök hos beteendevetare 2 000 SEK
Totalt 59 800 SEK

Kostnader i Danmark
Rådgivningläkare 715 SEK
IVF /ICSI 38 000 SEK
Spermadonation 5 000 SEK
Hormoner/mediciner 15-20 000 SEK
Totalt 58 715- 63 715 SEK

Därtill kommer resor till Danmark, resor som jag inte behöver göra vid behandling i Sverige. Sen är det så klart en fråga om tid, kliniken i Danmark har ingen väntetid den svenska 3 veckor och så måste jag träffa en beteendevetare och jag har ingen aning om ifall det är väntetid för det mötet.

Just nu lutar det trots allt åt att jag gör IVF och om siffrorna ovan stämmer så blir det på kliniken här i Sverige, gissa om det här gör mig lite nervös men glad? Hade så gärna haft en man med mig på den här resan, men som Natalia skrev i ett SMS idag – hon är avundsjuk för hur mycket jag kan kontrollera i processen.