Recept

Räktacos

Det är fredag och då passar det ju utmärkt med tacos. Som någon som inte är superförtjust i kött nuförtiden så vill jag gärna tipsa om goda räkor som passar fint på tacosbordet. De går superfort att förbereda. Servera med hemmagjord mangosalsa och blanda ihop en göttig vitlökssås också så blir det perfekt! Börja med vitlökssåsen (kan med fördel göras kvällen innan), gör sedan mangosalsan så den får gotta till sig och avsluta med fixa räckorna. Samtliga recept är hämtade från min favorit Elle Mat & Vin.

Kall vitlökssås
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta (riven)
1 tsk flytande honung
salt

Blanda alla ingredienser, smaka av med lite salt.

Mangosalsa
2 mango
1/2 gurka
250 g körsbärstomater (delade)
1/2 chili (urkärnad och finhackad)
1/2 rödlök (finhackad)
1/2 lime, saften
1 tsk salt
1 tsk socker
1 kruka färsk koriander

Skala och kärna ur mango och gurka och skär i fina bitar. Blanda med delade körsbärstomater och finhackad, urkärnad chili och rödlök. Rulla limen rätt så att du får ut mycket limesaft. Pressa över saften från limen och smaka av med lite salt och en nypa socker. Avsluta med att strö över rikligt (!!!) med färsk koriander. Salsa går utmärkt att förbereda

Lime- och vitlöksfrästa räkor med koriander
400 g skalade räkor (jag köpte frysta färdig skalade)
2 msk olivolja
1–2 chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 lime
1 kruka färsk koriander

Fräs räkorna hastigt i olja i en rundbottnad stekpanna. Blanda ner urkärnad, finhackad chili och vitlök. Pressa över limesaft och klipp över koriander. Om du är typen som gillar att förbereda så kärna ur chilin och hacka den samt hacka vitlöken. Bland dom två och ställ undan. Då är det bara att steka räckorna, hälla över blandning och klippa koriander direkt från krukan.

Happy taco dinner!