jobb

Nytt jobb!

Efter virka en månad med dubbeljobb, dvs att jag utförde uppgifter som var ämnade för två helt olika delar av företaget så har jag sedan i måndags lyckats kasta av mig en del av min ryggsäck. Jag är nu “bara” chef, leveransansvarig och ansiktet utåt mot våra kunder. Ja, och så strategiskt ansvarig för en handfull system inom bolaget.

Över gången från projektledare till linjechef kommer bli spännande. Jag har de sista sju åren jobbat med team medlemmar som jag “lånat” från andra delar av företaget, eller utifrån konsultbolag. Det har varit andra chefer som satt deras löner, haft utvecklingssamtal och varit den som “skyddat dem” från överarbete eller konstiga projektledare (mig). Nu är det min roll. Nu ska jag vara den som värnar om och skyddar min personal osv. Det ska bli en jättespännande resa som jag precis har påbörjat.

Vad har jag nu för strategi för att komma på banan? Ja, det här tycker jag är lite trixigt. Det är ju personer som i många år arbetat inom företaget, de är till stor del medelålders, har hittat sin roll och kanske stagnerat lite. De har sina grupper, sina vänner och sina agendor. Vad kan JAG göra? Mitt första mål är att lära känna dem. Jag har bokat in längre möten med dem, helt utan någon annan agenda än att lära känna varandra. Vem är de? Vad vill de ha av mig? Vilket stöd, hjälp, guidning? Jag småpratar med dem, visar intresse för det de gör, deras arbetssituation, får dem att skratta, ser dem och nu har jag även blivit inbjuden till deras fika. Jag är en social varelse och tror att jag genom att bygga en bra relation med dem kan få komma lite närmare, få ett lite större förtroende och ha en öppnare dialog. Låt oss hoppas!

Hur jag ska göra med mina medarbetare i Indien är en annan utmaning. Jag ska dit i mitten av november och träffa dem. Jag ska även med dem ha längre initiala möten, dessutom ska jag anställa en till när jag ändå är på plats så tid ska finnas till intervjuer, sociala middagar med teamet (41 st) så jag känner redan nu att jag inte kommer att hinna med. Så en ny resa har jag redan tänkt mig efter årskiftet – för att finnas där i deras vardag i närmre två veckor. Det tror jag krävs om jag sen ska leda på distans…

Det ska bli en spännande resa och jag hoppas att jag kan bli en bra chef och ledare.