Girlytalk

Minimalistiskt föräldraskap

När barnet kommer blir man överöst med reklam för saker som man måste ha. Och allt är svindyrt! Tur för mig som är ekonomisk (snål?) och därför tänkte både en och tio gånger innan något till Nils inköptes. 

Det viktigaste för mig är att det är giftfritt. Flaska i glas eller metall, leksaker som inte är i plast, kläder i lagom mängd och gärna ekologiska. 

Ika skrev om det här ämnet Och att hon även tänker på att barnets leksaker ska vara i naturfärger så att barnet inte blir överstimulerad. Det har jag inte tänkt på men tror att det blir så lite automatiskt om man väljer leksaker i trä och giftfri färg. Vi har dock valt att ha möbler och väggar i neutrala färger i Nils rum och sedan får leksakerna vara det som ger färg, så lite kanske, jag tycker att det är en väldigt intressant tanke och jag ska suga på karamellen mer. 

Vi försöker hålla ned Nils leksaker och kläder till ett minimum. Inga dubletter av ytterplagg eller köp bara för att det är gulligt utan han har vad han behöver. Det svåra är saker man får men jag har helt sonika hett bort det vi inte vill ha. Jag tänker att det egentligen inte ör fel på grejerna utan att de inte passar i vårt liv, så någon annan är säkert glad för dem. 


Vi försöker ge Nils tillgång till alla typer av leksaker och färger och inte fastna vid att han är kille. För att ge honom chansen att utveckla alla sina fina egenskaper. Eftersom att han har sina leksaker i vardagsrummet så roterar jag dem. Vissa saker står framme så att han lätt ska kunna hitta dem men små grejer är i lådor. Ibland plockas vissa saker bort och andra fram. Det blir variation i leken, Nils hittar lätt bland sakerna och vi har inte grejer överallt. 

Angående tv och iPad (där Nils bara ser på tv än så länge) så konsumerar vi det medvetet. Dvs vi har en tanke på det vi ser och han ser på två program “postman pat” säsong 1 & 2 som är på engelska och väldigt lugnt och harmoniskt samt Pippi som är på svenska, de gamla serierna. Han orkar hålla fokus typ 5 min men det är en skön vila och avbrott för honom i en annars vädligt intensiv tillvaro. En klok person sa till mig att teknik (tv, iPad etc) inte är farligt om det inte tar tid från något viktigare det tycker jag var tänkvärt.