Recept,  tips

Färsk tonfisk med nudelsallad

Igår hade vi finbesök här hemma och jag hade lite ångest över vad jag skulle bjuda på. Det känns som att jag har överkonsumerat grillat och då primärt kött den här sommaren och ville hitta ett alternativ. Jag visste också att jag skulle bli ensam i köket eftersom T hade en fullspäckad jobbdag. Så jag ville laga något som jag kunde förbereda men som ändå var smaskigt. Så jag googlade en massa recept och satte sedan ihop ett eget med hjälp av inspiration från lite olika ställen. Så här blev det till sist… (tyvärr har jag ingen blid på det, men håll till godo ändå :))

Nudelsallad
Ingredienser:
300 g äggnudlar
1 st liten zucchini
1 st skalad morot
0,5 purjolök
2 msk sesamfrön
sommar/sockerärtor

Dressing:
2 msk vatten
1 msk brun farin
2 st saft från lime
1 st mild röd chilifrukt
2 msk mango chutney
2 msk olivolja
1 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad färsk koriander
1 tsk salt

5-600 g färsk tonfisk

Marinad:
2 lime (saften)
3 klyftor vitlök
2 msk olja

Sås:
2 dl majonnäs, gärna hemmagjord
1 msk sambal olek
Riven ingefära (storlek som en tumma)
Salt
1 tsk Kikkoman soja

Det här är en meny som du lätt kan förbereda och bara steka på tonfisken när gästerna ätit upp förrätten. Börja med marinaden till tonfisken. Pressa vitlöken, limen och blanda i olja i en platspåse. Därefter lägg i tonfiskfiléerna och lägg dem på ett tallrik i kylskåpet. Vänd en gång i halvtimman.

Klicka ut ca 2 dl majonnäs i en skål, blanda i sambal olek, den rivna ingefäran och soja. Rör och smaka av, beroende på hur start du vill ha den, blanda i mer av det du saknar.

Därefter såsen till nudelsalladen. Koka upp vatten och rör ut sockret. Låt svalna. Blanda sen i övriga ingredienser.
Koka nudlarna enligt anvisning. Skät grönsakerna i lämpliga storlekar. Jag använde potatisskalare för att göra lite längre, tunnare bitar. Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelhög värme, det tar några minuter men blir tydligare smak. Blanda ihop dressing och nudelsallad, ställ kallt.

Hit kan du förbereda. Det enda du nu behöver göra när gästerna sitter till bords är att steka på tonfisk-filéerna. Det ska du göra på hög värme och kort tid. I stort sett bara vända dem i stekpannan.

Servera med en kall ljus lager, det funkar alltid bra till asiatiska smaker!