Girlytalk

Trenden som aldrig nådde Sverige

För kanske 10 år sedan, har superdåligt tidsperspektiv så kom communityt “book crossing” till Sverige. En så brillianta idé! 

Du tog en bok du hade läst, satte på en etikett där det stod “läs mig!” Och ett id-nummer och en internetadress. Där hade du registrerat boken och upphittaren kunde i sin tur berätta att boken var hittad och vad hen tyckte om boken och om hen gav boken vidare. 

En bekant till mig var helt besatt av detta och även jag registrerade och la ut böcker jag inte ville läsa om. Några registrerades men överlag inget. 

På hostels och vandrarhem finns ofta en bokhylla där du kan ta en bok. I london fanns speciella bokhyllor på caféer för bookcrossingböckerna. Ja på flygplatser världen över kunde du hitta böcker och kan fortfarande men som sagt var den trenden nådde aldrig Sverige. 

Däremot finns det på olika platser i Stockholm gratis böcker att hämta. Det är så klart baserat på att människor också lämnar böcker där. Jag tycker det är bra. Litteratur ska vara tillgängligt speciellt för de med mindre pengar. Bildning är nyckeln ur fattigdom. 

Bibliotek kanske är ute nu, men Sundbybergs bibliotek (som har flyttat sedan jag mer eller mindre bodde där i 12-årsåldern) har en sådan bokhylla i marabouparken. Jag hittade två godingar där och lämnade en hög med böcker jag inte kommer läsa igen. Gå dit! Och framförallt dela med er av era böcker. Det finns människor som behöver dem. 

Kommentarer inaktiverade för Trenden som aldrig nådde Sverige