Recept,  tips

Somrig Rabarbersaft

I helgen tog jag mod till mig och skar av ett gäng rabarberstjälkar och googlade mig blå efter recept på rabarbersaft. Det känns som en somrig dryck som jag ville testa mig på och med lite små justeringar på funna recept fick jag ihop två flaskor (1,5l) somrig rababrersaft.

Hemkokt rabarbersaft

Är ni nyfikna på hur jag gjorde kan ni läsa mitt recept nedan.

Somrig Rabarbersaft
ca 7-800g rababrber
1,5 l vatten
saften från 1 apelsin
saften från 1 citron
5dl socker

1. Skär ned rababrbern i små bitar, lägg i en stor gryta och fyll med 1,5l vatten
2. Koka upp och låt koka i 15 minuter (rör inte, då blir saften grumlig)
3. Ställ ett durkslag på ett annat stort kärl och häll av avkoket
4. Pressa ut den sista vätskan och häll tillbaks saften i den rengjorda grytan
5. Koka upp igen, tillsätt saften av citron samt apelsin och socker
6. Skumma av (dvs när saften kokar bildas skum, detta skum ska du ta bort med hjälp av en matsked till exempel. Det är detta skum som annars orsakar mögel i saften)
7. När allt skum är borta, ta det rengjorda durkslaget. Lägg i en gammal kökshandduk och sila genom saften.
8. Häll upp saften i rengjorda, varma flaskor. Förslut och förvara kalla.

Blanda cirka 1+3 eller 1+4 beroende på hur stark saft du tycker om!