Recept

De nyttigare kakorna

 

Det är måndag. Tror det kommer bli en lång måndag. En bra men lång måndag. Då kan det vara bra att något gott till middagskaffet. Något utan socker och mjöl. Inte ens smör hittar du i dessa. Alltså helt laktos- och glutenfria. Dock inget för veganer insåg jag en minut innan jag skulle bjuda veganen på en kaka haha. Jag hittade Leilas Superfood program på Cmore häromdagen och oh la la vad mycket smarrigt det bjöds på.

I lördags bestämde mig för att testa quinoa chocholate chip cookies. Überlätt recept och faktiskt ganska goda. Mina blev lite mjukare än vanliga cookies och jag tror att det är så de ska bli för jag har svårt att se att de ska bli hårda.

Här kommer receptet:

 • 4 dl kokt röd quinoa, al dente (jag kokade cirka 2dl quinoa och det blev ändå över)
 • 1 nypa vaniljpulver
 • 1,25 dl mjuk kokosolja men inte smält
 • 2 dl mandelmjöl
 • 1,5 dl havregryn
 • 1 ägg (kom ihåg det innan du bjuder veganer!)
 • 2 msk chiafrön
 • 1 nypa salt
 • 1 dl riven kokos
 • 0,75 dl agavesirap
 • 100 g mörk choklad, grovt hackad

 

 1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
 2. Koka quinoa al dente i saltat vatten. Färdigkokt mängd ska vara 4 dl. Krama ut allt vatten.
 3. Blanda alla ingredienserna i en bunke.
 4. Fördela i bollar på plåt med bakplåtspapper (cirka golfboll i storlek) och platta till dom lite.
 5. Grädda dem gyllene i cirka 25-30 minuter.