Girlytalk

Hur uppfostrar men en pojke, del 2?

Här funderar jag över hur jag ska uppfostra Nils och här sätter Linnea ord på mina tankar. Ika skriver intressant om genus här.

Jag funderar mycket över detta med genus, som lärare var det en del av min utbildning men inget jag Riktigt tog fasta på, så jag är relativt opåläst och detta är mina egna funderingar och tankar. 

Okej, killar och tjejer behandlas olika. Så är det i samhället idag. Självklart är det inte okej att man behandlas på ett visst sätt utifrån kön utan man ska se på alla människor som individer, vilket är praktiskt omöjligt pga hjärnan. Vi måste generalisera för att orka fungera. 

Ganska ofta, främst i Sverige, tycker jag att genus-tankarna handlar om att göra pojkar till flickor (tänk er könsstereotypt nu) och ibland flickor till pojkar. Detta är jag supermycket emot. Det finns “typiskt kvinnliga egenskaper” som jag vill att Nils ska ha tex så vill jag att han ska kunna laga mat, visa känslor, vara givmild och kunna uttrycka sig med ord och inte slåss. Det finns också “kvinnliga egenskaper” som jag inte vill att han ska ha tex att alltid sätta sina egna behov sist, vara martyr och gråta som härskarteknik. Det finns också delar i det klassiskt manliga som jag inte vill ge Nils tex egoismen att alltid sätta sig själv först, buffla sig fram till det man vill ha och att lösa saker med våld. Men så klart också bra manliga egenskaper som att stå på sig, vara en ledare och beskydda andra. 

Jag läste en gång en artikel om att flickor lär sig gå senare än pojkar pga att flickor har klänning på sig och att klänning är ett plagg som hindrar rörelse och begränsat flickorna i sin fysiska utveckling (OBS! Generell sammanfattning). Därför blir jag så förvånad när folk klär sina pojkar i klänning och kallar det genus-tänk. 

Sedan tror jag att jag inte är ensam om att vilja ge Nils alla möjligheter till lekar och intressen. Bilar, nallar, lego, dockor, ridning, fotboll, handboll, dans, skidåkning kommer han ges möjlighet till men troligen kommer han välja de intressen som jag och V har eftersom att det är de intressen där vi visar mest glädje och engagemang just nu. Blir han äldre och väljer annat kommer vi så klart engagera oss där. 

Hur tänker ni kring genus? Vad funderar du på när det kommer till ditt/dina barn i frågan? 

Kommentarer inaktiverade för Hur uppfostrar men en pojke, del 2?