Girlytalk

Angående fetma

Återigen läste jag i lady dahmers blogg om fetma och diskussioner kring detta. Jag har det motsatta problemet som ni vet och är liten och tanig men jag skulle vilja ta upp ämnet. 

Våra kroppar är byggda för att röra sig och arbeta fysisk. Samt äta lite socker. Den är också byggd för att kunna “samla” mat i goda tider för att sedan ta av det när tiderna blir sämre. 

Idag sitter många mycket still, äter som om det är goda tider hela tiden och mycket socker och har dessutom lätt för att lägga på sig fett. Detta leder till övervikt och det är inte bra. 

Bantning är inte bra och att gå ned i vikt kräver viljestyrka. Att hålla en sund kost och att tvinga sig själv ut på en promenad eller till gymet när lusten är noll är skitsvårt. 

Självklart är det bästa att aldrig bli överviktig. Att alltid äta sunt och röra på sig för övervikt är en ond cirkel där man blir tung och att röra på sig blir jobbigt och man blir då tyngre och rör sig mindre. Men överviktig kan man bli av många orsaker, hormonella eller kanske tröstäter man när livet känns jobbigt eller efter en graviditet eller skada. 

Alla människor har olika genetiska förutsättningar och allas kroppar ser inte likadana ut. Så vad som är tjockt för mig kan vara smalt för någon annan. Det handlar absolut inte om att alla ska vara modeller eller som normen beskriver men att säga att överviktiga inte kan gå ned i vikt om de vill är att ljuga. Det kräver stenhårt jobb och massa viljestyrka precis som det gör för mig att hålla vikten uppe. 

OBS! Jag vill återigen påpeka att man får se ut hur som helst och ett högt BMI betyder inte att man är ohälsosam (du kanske tex ha en hög andel muskler) men övervikt är ohälsosamt. Våra kroppar är inte bygda för att släpa runt på fett. Det betyder inte heller att överviktiga ska diskrimineras eller påpekas men det jag vill poängtera att man har ett val. Det är inte lätt men valet finns. 

Kommentarer inaktiverade för Angående fetma