jobb

Meningsfullt arbete 

De senaste veckorna har jag haft ett så himla roligt projekt på jobbet! Jag har haft en “kvinnogrupp”. 25 kvinnor mellan 20 och 55 år från Eritrea, Sudan, Somalia, Syrien och Afghanistan har tillsammans med mig pratat “kvinnosaker”. 

I valfri skolmiljö (skulle jag vilja påstå) så hamnar kvinnor i skymundan av män, flickor spelar andrafiolen så att säga. Det blir ännu tydligare när man arbetar med kvinnor och män helt utan skolbakgrund och som är analfabeter på sitt hemspråk. Kvinnorna gömmer sig i hörn och männen tar över. 

Iaf visade det sig att kvinnorna hade ett behov av att prata om “kvinnosaker” så i drygt en vecka har jag pratat bröstvårtor, amning, missfall, mens, klimakteriet, preventivmedel, äggstockar och mammografi. Dessa kvinnor vet ju så klart vad mens, förlossning och klimakteriet är men de har inte orden på tyska. Så jag har gett dem orden och de har berättar om förlossningar ibuschen, på sjukhus, med mammor och när mensen sinar.

Det har varit otroligt givande för mig och jag känner att även kvinnorna har varit intresserade. Jobbet har verkligen känts roligt och meningsfullt! 

Jag vill inte kalla mig för feminist (för att feminister i mina ögon inte står för der jag står för) men är för alla människors lika värde och att man har ord för att prata om det man vill prata om och ev. Problem eller funderingar man har om sin kropp eller liv tycker jag är en mänskligrättighet.