Bakning,  Hem,  livet

Småkaksbak

Jag är en liten tant på sätt och vis. En 36 årig tant med en förkärlek för ordning, planering och småkakor. Både äta och baka tycker jag är otroligt tillfredsställande, och ikväll när tre tjejer kommer på besök för bokklubb så passade jag på att slänga ihop två olika sorters snittar. Mina favoriter, kolakakor och en för mig ny sort, chokladsnittar. Kolakakorna blev magiska, chokladsnittarna okej. Jag insåg att jag blandat i bakpulver istället för bikarbonat när de rådan åkt in i ugnen, så gör man rätt kanske de blir ännu segare och godare?

  
 Här kommer recepten i alla fall

Chokladsnittar

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap, ljus eller mörk
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat

Vispa smör, socker och sirap vitt och pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat separat och sikta sedan ned i smör-socker-smeten. Kör ihop till en smulig deg, som du sedan delar i två delar på ett mjölat underlag. Rulla ut delarna till längder, som är lika långa som plåten. Lägg rullarna på bakplåtpappersklädda plåtar och platta till med fingrarna. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter , håll koll – för de bränns lätt.
Kolakakor

100g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk sirap, ljus
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Släng ner alla ingredienser i matberedaren. Blanda till det är en kladdig degklump. Dela på tre eller fyra på ett lätt mjöligt bord. Rulla i plåtlånga längder, lägg dem på bakplåtspappersklädd ugn och platta till med fingrarna. In i ugnen i 10-12 minuter (10 minuter för lite sega kakor!) i 175grader. MUMS!

 

 

Kommentarer inaktiverade för Småkaksbak