tips

Ett inlägg om socker

Jag är uppvuxen på light-produkter. Min mamma bantade konstant, oftast med Viktväktarna. Hennes bantande och påpekande på vad jag åt är en stor del av mina ätstörningar jag slogs mot i många år, då i form av självsvält. 

Hemma hos oss åt vi mini-cremefraiche, drack fun light-saft, drack pepsi max, åt light popcorn och självklart drack vi lättmjölk. 

 

allt detta fanns hos oss
 
Jag har alltid haft diabetes och jag köpt lightprodukterna även när jag flyttade hemifrån men spädde ut dem med choklad, godis, halvfabrikat. Men av en slump så läste jag en nutritionskurs på universitetet min första termin och sedan dess har jag inte ätit eller druckit en enda lightprodukt. 

Utan lightprodukterna blir jag mätt fortare och längre och mitt blodsocker håller sig stabilare (även om det absolut inte löser eller botar diabetes1). 

Som ni vet så älskar jag socker! Fika och även läsk är det bästa jag vet! Men då unnar jag mig sockret medvetet, det är undantagen som bekräftar regeln. Då dricker jag hellre 33 cl “vanlig” coca Cola än 1,5 liter Cola light som jag lätt kunde sätta i mig en fredagkväll under tonåren. Jag väljer hellre kaka än smågodis men båda slinker ner. 

Jag tycker inte att någon ska vara rädd för socker men man ska vara medveten om att det finns mycket socker dolt i mat. 

Jag tycker att den här filmen som nu finns på svtplay är bra, Om hur socker som är dolt i mat påverkar oss och var det finns mest (spoiler i lightprodukterna).