familj,  livet

Grattis farmor

Jag tänker inte ofta på ålder, för ålder är bara en siffra på ett papper. Det är inget jag bara säger, utan något jag verkligen upplever. Det finns knappa 20-åringar som har mer erfarenhet än en 40-åring. Det finns tonårskillar med fler nyanser i sitt känsloregister än en medelålderspappa. Och det finns pensionärer med mer livsglädje än ett barn. Jag tror det beror på vad vi utsätts för, hur vi bemöts och vad som händer i vår omgivning. Vilka förutsättningar vi får med oss i fråga av kultur, miljö och genetiskt… 

Ålder har faktiskt tagit lite tankeverksamhet av mig under ledigheten eftersom min älskade farmor fyllde 80år två dagar in på det nya året. Jag funderade på vd det är som begränsat eller puschat henne i livet. Vilka livsval hon fått göra och varför, hur har hon hamnat därhän är idag. För hon verkar inte helt tillfreds men ändå väljer hon inte att förändra situationen. Och detta trots att denna frustration och otillfredsställelse har funnits där och pyrt ut åtminstone de sista 20åren. Kanske hanterar olika generationer förändringar på olika sätt, den yngre generationen mer välkomnar den – medans den äldre anser det vara sin plikt att leva med de beslut som gjorts?

Jag hoppas att jag hinner samtala mer med min farmor, om hennes uppväxt, ungdom, hennes år som ung ensamstående mamma och de val hon gjort i livet innan tiden är ute. Hon är fortfarande pigg och alert, även om jag märker att hennes kropp och knopp inte är lika pigga som för ett par år sedan. Så även om träningsivern och viljan att bjuda till stor fest finns där, finns inte orken att jogga eller laga mat till hela familjen. Men vi försöker alla hjälpa till och hitta alternativ så att hon inte helt tappar livsgnistan!

Kommentarer inaktiverade för Grattis farmor