tankar

Kvinnor som handelsvara 

Jag hörde på P3 igår om att kvinnor används som handelsvara på ett sätt som inte män görs idag. Tydligen var det några män som sålde kvinnor från Östeuropa till vanliga svenska hem med motiveringen att dessa kvinnor kan ta hand om barn, hus och hem. Allt detta fick du för det härliga priset om 2000 euro. Då var kvinnan din för resten av livet! 

Jag kom då att tänka på det här med kvotering av kvinnor i arbetslivet. Är inte det lite samma sak? 

Att kvinnor används som en handelsvara. (Det här är så klart i mitt huvud men svårt att förklara nu känner jag). Men kvotering går ju till så att x antal procent av företag ska vara kvinnor och om en position på jobbet står mellan en kvinna och en man som är exakt likvärdiga (vilket aldrig händer) så ska jobbet gå till kvinnan. Förenklat! 

Det är ju nedvärderande för kvinnan att bli kvoterad och samtidigt blir kvinnan/kvinnorna en symbol för något som inte finns. Vi ska jämföra vilket bolag som är mest jämställt men vi kollar enbart på procenten kvinnor. Inte hur dessa kvinnor mår eller om männen är föräldralediga. Kvinnorna blir en bakvänd statussymbol på jämställdhet och därför en handelsvara. 

Förstår ni min tanke? 

Kommentarer inaktiverade för Kvinnor som handelsvara