barn

Vad är en bra pappa?

Läste ett så himla bittert inlägg i söndags om att det är ett fåtal pappor som förtjänar att hyllas på farsdag, resten av papporna är bara skit (sammanfattningsvis). Och det inlägget gjorde mig så ledsen. Visst det finns riktigt dåliga pappor (jag har en) men de flesta pappor gör ett bra jobb. Problemet här är att vi tänker oss att barnen ska ha en mamma och en pappa-mamma.

Mammarollen och förväntningar på mammor tycker jag inte har förändrats speciellt mycket. Mamman ska amma, mys, byta blöjor, vara mammaledig, fika med andra mammor. När en kvinna blir mamma så ska “allt annat” sättas på paus och barnet ska vara nummer ett i resten av mammans liv. En kvinna som sover en natt på hotell för att överleva eller åker bort med en vän eller tar en tupplur är inte en bra mamma, för när barnet sover så ska ju mamman laga mat, städa, handla osv.

Däremot har papparollen förändrats, pappan ska nu vara en pappa-mamma. Han ska göra allt det där som mamman gör (se ovan) samt arbeta och försörja familjen. För mamman ska vara hemma mest hela tiden.

Den här pappa-mammarollen är ju helt omöjlig för en person att leva upp till. Speciellt eftersom att mammarollen inte har förändrats till att en kvinna “får” arbeta, ha nanny och tjäna mycket pengar.

Om vi ska vara ärliga så måste ju en person sätta maten på bordet, så var det på stenåldern och så är det nu. Det kan vara antingen mamman eller pappan. Och någon måste se till barnet, det kan också vara antingen mamman eller pappan men pga amning så blir det ju mamman åtminstone till att börja med. Då måste vi ju ge papporna lite slappare tyglar. En pappa kan inte jobba heltid och hinna med allt som en mammaledig hinner. (Eller rätta mig om jag har fel?)

Att bli föräldrar handlar om att vara ett lag. Först är jag ledig och V jobbar och sedan är han ledig och jag jobbar. Vi får hjälpas åt med hemmasysslorna för en bäbis är fullt upp och sömnbrist och allt möjligt som man “lider” av.
Och sedan vill jag bara poängtera att vi kan inte välja våra egna föräldrar, men vi kan välja vem vi vill ha som medförälder (pappa i mitt fall) till våra egna barn. Välj med omsorg!