kropp,  tankar

Mina tankar om Natural Cycles

Som ni vet (?) så provade jag Natural cycles för att ge vårt barngörande en skjuts. Det lockade mig att få koll på min kropp och efter att vi försökt få barn ett år tänkte jag att det inte kan skada. Jag blev gravid första månaden med natural cycles men jag tror att det berodde på andra saker än appen, tex att jag inte var stressad, mådde bra psykiskt och fysiskt och att det helt enkelt var “vår tur”.

Min första tanke är att appen känns barnslig. Som om den vänder sig till tjejer mellan 14 och 18 år. Det kommer upp meddelanden varje dag där det står saker som “du har mätt din temperatur nästan varje dag senaste tiden, bra jobbat!” eller “grattis vi har hittat din ägglossning!”.

Min andra tanke med barnsligheten i åtanke är att detta preventivmedel enbart passar kvinnor med regelbundna liv. Enligt NC ska man mäta sin temp innan man går upp ur sängen. Detta är en sanning med modifikation. Din basaltemp förändras inte på ett klick utan du kan gott och väl gå upp och mäta tempen på t.ex. toaletten, något som är nödvändigt för mig då V ofta jobbar senare än mig och därför sover när jag går upp (termometern piper väldigt högt när den är klar). Enligt NC ska man inte mäta sin temp när man sovit längre än man brukar (2 timmar) eller om man druckit alkohol.
Dessa förhållningsregler stressade mig så till den milda grad att jag sov dåligt. Ja det är sant. Och det är detta jag menar med att appen passar kvinnor som har ett liv fyllt av rutiner och kanske inte så många sena kvällar. Jag undrar t.ex. hur appen funkar för småbarnsföräldrar eller en 16-åring som går i skolan på vardagarna men som festar och sover på helgen?
NC menar att detta inte påverkar pålitligheten i appen utan bara att du får fler “röda dagar” alltså dagar då du bör undvika att ha sex om du inte vill bli gravid.

NC är ett ansvar som jag inte vet om jag hade klarat av som tonåring och som jag även som vuxen tyckte var stressande. Dessutom så fungerar inte appen utan internet. Visst jag förstår att de räknar ut något av de uppgifter jag lägger in men jag kan alltså inte ens se min “förutspådda” fertilitet om jag inte har internet. Jag kan inte spara mina uppgifter “offline” för att sedan ladda in dem när jag får internet.

  
Jag tror absolut att NC kan passa vissa men som sagt var så trot jag att det är människor med regelbundna liv och där en graviditet inte är en katastrof för kroppen är en märklig sak som faktiskt kan vara svår att kartlägg exakt!

Kommentarer inaktiverade för Mina tankar om Natural Cycles