resor

Det bästa vi gjorde i Berlin

Det absolut bästa vi gjorde i Berlin var att gå en guidad tur med Berliner unterwelten. Ett företag som gör guidade turer under Berlin, eller i liknande miljöer. 

De flesta turerna är på tyska men det fanns flera turer på engelska och några på spanska. Vi gick på en engelsk tur i “flak towers” ett fort både ovan och under jord som byggdes 1940 typ för att skydda Berlin mot flyganfall men som nu var halvt raserat. Det var riktigt bra! Alltså riktigt bra. Mycket fakta men på ett lättsamt och roligt sätt. 

Kruxet är att man inte kan boka i förväg utan de öppnar sin biljettkiosk kl 10:00 och då kan man köpa biljetter till dagens turer. Max fem biljetter per person. De kostade €11 per person och man var tvungen att betala kontant. Vår tur var 90 minuter men kändes som 15, hade kunnat gå runt där nere och lyssnat på guiden hur länge som helst. 

Vi var vid kiosken 9:40 och hamnade som nummer 10 i kön. Så här såg kön ut 10:05. Så ett tips är att vara där några minuter innan tio. 

  
Efter turen ger man guiden dricks. Det är kotym och man bör ge minst €2 per person så ta med er lite extra kontanter eller dumpa era mynt där. 

Fantastiskt bra var det och vi rekommenderar det till alla! 

Här är de olika turerna som finns på engelska.