resor

Restips: Kyoto

Geishor

I veckan insåg jag att Natalia ska till Japan, inte en men två gånger i år. Som jag tror att jag nämnt tidigare är Japan ett favoritland. Fantastiskt, gästvänligt, exotiskt, så likt och olikt Sverige. Men, jag tänkte ska hon nu till detta fantastiska land kan hon ju dels läsa mina bästa Tokyo tips här. Dessutom kanske jag kan locka henne ut i landet, till mina absoluta favoriter Takayama, Hiroshima och Kyoto. Mina guldkorn i Kyoto nedan!

Kyoto

Kyoto är maikos och geishor, heliga platser, gamla shogun hem och gyllene tempel. Kyoto är Japans historia samlat som i en liten gyllene box. Den japanske kejsaren flyttade sitt hov från Nara till Kyoto år 794, sedan dess har Kyoto genomsyrats av kultur och religiösa riter. Sammanlagt byggdes närmare 2 000 tempel här. Till skillnad från många av de andra större städerna i Japan, är Kyoto inte omöjligt att få grepp om för en besökare. Staden är byggd som ett stort schackbräde, därgatorna går till stora delar i öst–väst, nord–sydlig riktning. Vad ska man då lägga tid på att se i Kyoto? Geishorna (eller Geishas i träning sk Maikos) är lika svåra att få syn på som en nål i en höstack. Men man kan ha tur, och tålamod, leta upp Giondistriktet under sen eftermiddag och spana. Det är den här tiden på dygnet de kommer ut ur sina bostäder för att ta sig till sina uppträdanden.

Äter gör du bäst vid gatorna Oike-dori och Shijo-dori samt Kiyamachi-dori och Karasuma-dori. Här ligger matställena på rad. Prisklasserna går från riktigt billigt till oanständigt dyrt, och om stället inte har en prislista som hänger utanför, så skall du veta att det finns en anledning… Precis som i Tokyo rekommendear jag varmt en Izkaya, som är som japanska tapas. Iakayas är små barer, som ett hål  väggen, oftast utan menykort utan med menyn på väggen. Ibland finns en engelsk meny, annars- titta på vad dina bordsgrannar äter och peka och beställ. Du kommer primärt få in proteinstinns rätter, kolhydraterna dricks i form av japans öl eller sake. Vill du ha ris? Då måste du specifikt beställa det.

Nijo castle är ett bevis på samurajernas makt. I början av 1600-talet lät den kanske mest kände shogunen av dem alla, Tokugawa Ieasyu, bygga denna “borg”. Ieasyu lyckades ena landet under en ledare. Något som hans ättlingar därefter kunde vidmakthålla till samurajväldets fall 1868. Nijoborgen är kanske mest känd för sina så kallade näktergalsgolv. Knarrande golvplankor som konstruerades för att varna för eventuella lönnmördare. Än idag “sjunger” sjunger golven, drygt 400 år efter de byggdes trots ihärdigt trampande av turisters fötter.

Lite utanför Kyoto hittar du Fushimi Inari shrineen ett långt promenadstråk under vackra röda portaler. Ta en promenad där i skymningen och klättra uppåt så får du en magisk utsikt över staden. Det tar över en timma att promenera upp så ta tid på dig.

Tori portaler

 

Summerat – Kyoto är en magisk stad! Full av historia vackra tempel och spännande parker.