tankar

Läsning är en lyx

På jobbet läser jag en bok om analfabeter och deras inlärning av svenska. I den boken stod det så här:

“Det finns något som förenar hela mänskligheten, från den första människan till idag – i föds alla som analfabeter. Vi har inte fått välja i vilket land eller i vilken familj vi fötts.”

Och när jag läste detta insåg jag hur ofantligt rik jag är. Inte nog med att jag kan läsa, jag kan också ägna flera timmar varje dag åt att läsa enbart för nöjesskull.

Det finns nog ingen i världen som inte vet vikten av utbildning, alla föräldrar drömmer om att få ge sina barn bättre förutsättningar än de själva har haft. Men i vissa delar av världen har man inte råd att skicka sina barn till skolan. Skolan i sig kanske kostar pengar, det kanske inte finns någon skola eller så kanske det är så att alla i familjen måste hjälpas åt med vardagssysslorna för att man ska få mat på bordet. Ibland måste föräldrarna välja ett barn som får skolgång och ibland inget alls.

Dessutom är ju läsning ingen kunskap som krävs för överlevnad. Först måste man kanske lära sig att hitta vatten och mat, vad som är farligt och vad som inte är farligt och detta lär man sig genom att någon berättar och visar. Inte genom att läsa en bok.

Böcker i sig är också dyrt och den lyxen vi har med el och lampor inne är inte hellre alla förunnat, när mörkret faller är det mörkt.

Färdigheten att läsa är något som vi tar förgivet i vår del av världen men i andra delar är den kanske inte alls lika viktig, kanske räcker det med en person i byn som kan läsa. I vårt samhälle baseras otoligt mycket av den information vi får på just läsning. Internet, TV, tidningar för att inte tala om alla brev från myndigheter. Och jag kan utan problem ta del av den. Är det något jag ändå inte förstår så kan jag googla och läsa mig till ännu mer information. Och när arbetsdagen är slut och jag ska koppla av så läser jag gärna lite till. En läsning som tar mig till andra delar av världen. Eller rent av andra världar.

Ja ikväll ska jag riktigt njuta av att jag kan läsa och att jag har tid att läsa, jag ska verkligen känna i hela kroppen hur lyckligt lottad jag är.