tips

Lättbakat och gott

När jag flyttade till Norrland fick jag en chock över att man inte träffades på stan för en fika utan hemma hos någon. Det betyder ju att man bor ha fika hemma. Och nu har jag återupptäckt det ultimata ha-hemma-fikat nämligen vaniljrutor. Gott och lättbakat och det går utmärkt att frysa och bara ta fram de antalet kakor du behöver. 

Så här gör du: mixa eller använda elvisp för att blanda ihop 500 gram smör, 10 dl vetemjöl, 4 dl socker, 4 msk vaniljsocker (eller vaniljpulver) och 1 msk bakpulver. 

Ta fram den djupa ugnsplåten och lägg i bakplåtspapper tryck sedan ut hälften av degen. 

Vispa ihop (för hand går bra) 4 ägg, 2 dl kesella, 5 dl creme fraiche, 3 dl socker och 1 msk vaniljsocker. 

Häll blandningen ovan på degbotten, smula över resten av degen (tänk smulpaj). 

Grädda ca 30 min 200 grader. 

(PS. Kakan är väldigt söt, jag brukar minska på både socker och vaniljsocker med ungefär hälften). 

Skär i bitar och frys in, om ni vill, blir väldigt mycket kaka!