resor

Restips: Tokyo!

Tokyo är en stad jag älskar. Sex gånger har jag besökt staden. Både i jobb och privat. Vår första dejt, i november 2009 kan jag inte påstå var kärlek vid första ögonkastet. Jag förstod inte alls storheten. Hiroshima, Takayama och Kyoto var så otroligt mycket mer fängslande. Med en historia och kutur som grep tag och trollband. Sen gjorde jag och Tokyo en resa tillsammans. 1,5år efter mitt första besök i Japan fick jag ett uppdrag på jobbet som var lokaliserat lite utanför Tokyo. Fem resor à 2 veckor senare hade staden vuxit på mig och jag hade hittat mina favoritkvarter, museum och parker. Jag tänkte helt enkelt dela med mig av mina favoritplatser i den stora pulserande staden.

Stadsdelen Asakusa
Min favoritstadsdel. Här hittar du det gamla Tokyo, du hittar butiker fyllda med knivar, ett gammalt tempel och möjligheten att åka “flodbåt”. Från flodbanken kan du se “The Golden Turd”, Tokyo Skytree och går du över till andra sidan hittar du både Sumo arena och ett jättefint Edo-Tokyo museum (läs mer nedan) En del av Asakusa heter Kappabashi-dori och här samsas köks- och restaurangutrustning i butikerna. Du kan köpa japanskmat i plastformat (något de allra flesta restauranger har i sina fönster) men du kan också köpa riktigt bra japanska knivar. Global är en av de mest kända i Sverige – i dessa kvarter kan du köpa både Globalknivar och andra japanska knivar i alla olika kvaliteter.

Tokyo Edo museet
Museumet är uppbyggt för att du som besökare ska kunna få en känsla för hur det var i det “gamla Tokyo”. Det är ett jättefint museum, mycket bra information, bra visualiserat och intressant. Nu pågår en renovering där och de öppnar igen i april – så jag hoppas så klart att museet blir ännu bättre. Här får du en chans att lära dig med om bakgrunden till Japanskultur och bakgrunden till det du ser idag.

Ueno park
Oavsett årstid du är i Tokyo är det väldigt mycket stad. Det är bilar, tåg, metro och människor överallt. Efter varierande tid (säkert beroende på tålamod) behöver vi alla rymma till en park då och då. Och parker det kan japaner, det finns alltid en park i kvarteret eller stadsdelen. En av mina favoritparker är Ueno park, extra vacker är det under Sakura perioden när alla körsbärsträd blommar. Det är också under den perioden som du INTE kan njuta av lugnet och tystnaden i denna park, det är folk överallt och då menar jag exakt överallt. Japaner som har hanami (picknick), umgås, leker och promenerar. Ueno Park har också ett litet zoo med pandor och här hittar du mer information

Kamakura
En kort tågresa från Tokyo finner du Kamakura. Du tar dig med lätthet hit från Tokyo via en JR-linje och när du anländer i Kamakura har du kommit till en charmig liten kuststad. Här finns badstränder som anses vara några av Japans bästa (med svenska mått mätt är de inte mycket att hoppas på, men det är det närmsta naturliga badmöjligheter du kommer om du är i Japan sommartid) I Kamakura finns Japans näststörsta Buddha staty, fina parker och små roliga antikvitetsbutiker att botanisera i.

Det här är bara ett smakprov på Tokyo, det är en stad full av buzz. Shinjuku, Roppongi, Tsukuji, Rainbow Bridge i Tokyo Harbour Bay är alla saker som bör upplevas!