kropp

Att äta för mycket

Under nyårshelgen hade vi besök av en vän som är väldigt överviktig, jag är inte alls intresserad av vikt eller bedömer människor på det viset men hen väger runt 130 kg och är 165 lång. Personligen så tycker jag inte att man ska titta på vågen eller kilon utan man ska gå på hur man mår, att man orkar det man vill orka och att kläder passar som de ska för att se om man går upp eller ned i vikt. Men ibland så är det faktiskt relevant med kilon och det är när man är extremt överviktig eller underviktig. Då räknas varje kilo åt rätt håll som en seger och det är viktigt att kunna mäta dessa (eftersom att extrem övervikt/undervikt ofta är kopplat till matmissbruk eller ätstörning och då lurar hjärnan dig att du mår bra fast du inte alls gör det). Nog om detta.

Vi skulle laga spaghetti och köttfärssås till fyra personer som middag och jag ville då köpa 500 gram köttfärs. Det är alltså 120 gram kött/person (Dock inte högkvalitativt kanske men ändå kött). Till detta så skulle det finnas både sallad (med spenat, gurka, tomat, lök och fetaost (ännu mer proteiner) samt spaghetti. Det här tyckte min överviktiga vän var för lite mat.
Jag blev lite chockad men sa att när jag och V lagar köttfärssås på 400gram så blir det både middag + matlådor så 500 gram räcker absolut till fyra vuxna!

Och det var då jag insåg att hen inte har någon som helst aning om hur en “normal” portion mat ska vara uppbyggd. (Det finns jättemånga olika skolor i dessa beroende på vilken typ av filosofi du har när det kommer till mat, LCHF, Viktväktarna, livsmedelsverket osv.)

Personligen brukar jag äta runt 100 gram kött per måltid, detta är relativt stor mängd proteiner men pga sjukdom så undviker jag att äta stora mängder kolhydrater. Jag mäter aldrig upp 100 gram men om jag vet att jag har gjort köttfärssås på 400 gram köttfärs så försöker jag äta 1/4-del av köttfärsen. Ibland mindre och ibland lite mer. Och det jag ville komma till är att du behöver inte räkna exakt antal kalorier eller väga maten, men läs på hur mycket du bör äta av de olika matgrupperna per dag och per måltid och laga sedan ungefär den andelen mat.

Och det är mitt största tips till dig som vill gå ned i vikt eller äta mer hälsosamt, kolla upp vad och hur mycket du ska äta och ät sedan den mängden. Det är jobbigt i början, du kommer vara hungrig men kan fylla ut med t.ex. te men sedan är den nya matmängden lagom och kommer att göra dig mätt. Grundläggande kostråd finns på livsmedelsverkets hemsida.