Recept

Middagstips – chilli

Imorgon är det fredag så du vill kanske redan nu veta vad du ska äta till middag. Du ska äta en chili och jag ska dela med mig av ett superrecept som jag hittade i en Elle Mat & Vin och sedan förenklade pyttelite (eller som kockar säger, improviserade). Jag kan ju inte laga mat eller det är väl inte helt sant men jag tycker det är helt utomordentligt tråkigt att laga mat. Sådär tråkigt att jag helt enkelt inte gör det. Den här chilin löser jag dock. Lätt som en plätt. Det svåraste för oerfarna kockar som mig själv är att rensa och steka köttet.

ca 1 kg högrev (ja, det är godare om du köper en bit istället för grytbitar)

1 hel vitlök (japp, en hel vitlök inte en vitlöksklyfta)

1 klick smör (till stekning)

1 torkad Ancho Chili eller 1 msk Ancho Chilli Powder

Chiliflingor (typ 1-2 matskedar)

1–2 dl vatten

2–3 msk vetemjöl

1 msk chilipulver

2 tsk spiskummin

2 tsk torkad koriander

2 tsk torkad oregano

1 msk strösocker

salt och svartpeppar

1–2 färska chili

33 cl ljus öl

1 oxbuljongtärning

 

Tärna högreven, finhacka vitlöken och stek kött och vitlök i lite smör. Pudra över mjöl, chilipulver, de övriga torra kryddorna, socker, salt och peppar. Finhacka och tillsätt den färska chilin. Rör om. Fyll på med öl och buljong så att det precis täcker. Låt stå och puttra i minst 2 timmar, kan stå mycket längre, men rör om då och då. När köttet är klart så ska det vara trådigt och fint. Du kan antingen servera det som det är eller göra som min sous-chef och mosa det. Servera med tortillas, créme fraîche, engelsk cheddar (finns riven på Lidl), lite silverlök blandad med koriander och så ser du till att göra den här salsan under tiden köttet kokar. Smaklig måltid!