resor,  tips

New York – priser och tankar

I New York finns allt och lite till. Jag tycker att det var fantastisk att bara gå runt och titta på allt. Shopa. Kolla på saker och kläder. Vi köpte skålar där, så när folk frågar var vi köpte dem kan vi nonchalant svara: I New York.
Dock upplever jag inte New York som barnvänlig och jag skulle inte ta med barn under 10 år hit. Det finns få rulltrappor i tunnelbanan och hiss saknas ofta, och så mycket som man faktiskt behöver gå skulle jag inte tro att mindre barn orkar utan vagn.

New York är sjukt lätt att hitta i, eftersom att alla gator har ett numer som är i ordning. Tunnelbanestoppen heter också dessa gatunummer och adress sägs även i gator. Typ 54:e gatan mellan 7 och 8 avenyn. Så att hitta är nemas problemas. Jag kände mig också trygg hela tiden. Det var massor av poliser ute och jag varken såg eller kände något obehagligt.

New Yorkers var väldigt trevliga. Även fast staden är enorm så var det verkligen inte stressigt utan folk väntade lugnt, trängde sig inte i t-banan, log när man mötte deras blick och erbjöd sittplatsen till höger och vänster i tunnelbanan.

Jag rekommenderar verkligen en resa till New York.
I New York kan du leva precis hur dyrt eller billigt som du vill och vi blandade och gav väldigt mycket, lyx med budget och dyrt med billigt.

Frukost åt vi ofta på en Diner för ungefär 20 dollar. Då fick vi varsin kopp kaffe, en fralla med stekt ägg och bacon samt stekt ägg, bacon och potatis och rostat bröd. Alltså en stor frukost.

Lunch åt vi ofta på stående fot. En soppa, en bit pizza eller från en food truck. Det gick på för två soppa eller en korv med bröd och en “kebabrulle” med dricka kostade ungefär 10 dollar.

Middag var helt klart vårt dyraste mål och vi åt allt från hamburgare till pasta. En middag för två, med alkoholhaltig drick, åt vi för mellan 40 och 80 dollar. En “normal” middag kanske gick på 50 dollar. 

Fika är billigt, en kopp kaffe ligger runt 3 dollar, te runt halva det priset. En muffin på Magnolia Bakery kostade strax över 3 dollar.

Shopping är också relativt billigt nu eftersom att dollarna är låg (och så klart beroende på vad man jämför med och vad man shoppar). Ett tips är att kolla exakt var affärerna du vill besöka ligger på respektive hemsida för New York är så stort att du inte bara “springer på” rätt affär.
Det roligaste är ju dock att gå in i alla konstiga små och stora affärer som vi inte har i Europa. Så begränsa er inte till Shopping gatorna utan strosa runt i olika områden för att hitta lite personligare saker.

Vi köpte ett tunnelbanekort för en vecka för 30 dollar och det var välanvänt. Även om vi gick massor!! Flera timmar om dagen så åkte vi tunnelbana massor också. Återigen New York är stort och det är lätt att hitta rätt station.
Att åka tunnelbana och sedan flygtåg till JFK var också hur smidigt som helst (fast vi åkte i rusningen), det kostade dock 5 dollar extra. (som man var tvungen att fylla på sitt kort med så ge inte bort ditt kort till de som står och vill ha det för att sälja vidare, som jag gjorde…).

En taxi från JFK till Manhattan kostade strax över 50 dollar + skatter. Jag tror vi betalde 60 dollar totalt. Och det tog runt en halvtimme. Taxichauffören körde som en dåre men vi kom fram smidigt och snabbt till hotellet.

Imorgon tar vi boendet då…