Böcker

Boktips: 438 dagar

438_dagar_pocket_0
Jag har läst boken 438 dagar som handlar om en journalist och en fotograf som tillsammans ska göra ett reportage om Etiopien (Ogaden). De ska ta sig in i regionen Ogaden men blir istället fångade av Etiopiens militär och hamnar sedan i fängelse i 438 dagar (som titeln säger).

Det var otroligt mycket skriverier om dessa under perioden de var fängslade och deras anhöriga var med på TV och talade för deras sak. Så jag hade redan en bild av händelsen, jag har även hört några intervjuer i efterhand, men boken var intressant. Men lite för lång.
Det som berör mig mest är två saker.
1. Etiopiens rättsystem där det förfalkas bevis, torteras och fängelset är ju helt bedrövligt.
2. Jag funderar mycket på om de är “skyldiga” eller inte. Alltså de är ju inte alls skyldiga till terrorbrott, men de tog sig ju faktiskt in i landet olagligt. Nu finns det ju en poäng med det. Att de ska skriva om sådant som Etiopien (och andra internationella företag) vill dölja. Men hur mycket pengar kostade det att få dem fria?
Jag tycker absolut inte att de ska sitta i fängelse där eller att straffet var rimligt. Men de gjorde något olagligt det var de medvetna om och det hade varit spännande att veta om de någon gång känner skuld eller ångest? Det framgick aldrig i boken utan där låg problemet utanför de själva.

Boken är dock väldigt läsvärd. Det är helt sjukt hur rättssystemet kan fungera i vissa länder och hur censur och propaganda kastas runt för att påverka befolkningen.Det gav mig en helt ny bild av ja, egentligen hela Afrikas horn.