resor

Hej då Europa, Hej USA!

Jag är ingen USA-expert men jag tänkte ge er lite råd inför resan.

1. Tänk på tidsskillnaden när du bokar flyget.
När vi flyger långt (inte bara till USA utan även till Asien eller dyl) så är det viktigt att fundera på tidsskillnaden. Ska du till USA så är det smidigt att komma fram runt middagstid 18. Vi landar klockan 20:00 NY-time vilket är 02:00 CET. Då har vi förhoppningsvis kunnat slumra lite på flyget och när vi anländer till hotellet så kan vi slänga i oss middag och sova. Troligen vaknar vi ändå väldigt tidigt nästa morgon (lägger vi oss 22 NY-time är det 04:00 CET och då vaknar vi säkert senast 10:00 CET alltså fyra på morgonen), vid fem kan man gå ut och strosa och håller man sig då vaken till eftermiddagen så är man i fas.

2. Ansök om ESTA i god tid.
Jag har typ aldrig hört om någon som inte fått sin ESTA-ansökan godkänd (som är Europé) men det är lika bra att ha det gjort.
Du kan skriva ut din ESTA och ha med om du vill, men jag har aldrig behövt visa den (går på ditt passnummer).

3. Kolla handbagaget noggrant.
Säkerhetskontrollen är rigorös när man åker till USA och din väska kan bli kollade både på vägen ur ditt land och in i USA. Se till att du har koll på minsta pinal i väskan och ha gärna mediciner i sina förpackningar. Behöver du, som jag, ha med dig receptbelagd medicin eller sprutor ha med dig ett läkarintyg för säkerhetsskull.

4. Ha mycket i handbagaget.
Det är inte ovanligt att väskor kommer bort. Så ha med dig ett par underkläder i handbaget, linser, glasögon, etc. (det som du under resan inte kan leva utan). Visst det allra mesta kan man köpa dygnet runt i USA men det är härligt att ha med sig sitt i beredskap också.

5. Skriv varsin “tull-lista”
På flyget får ni skriva en tulldeklaration där ni ska uppge om ni har med er något att förtulla, om ni inte är gifta så måste ni fylla i varsin!