Girlytalk.se

Sverige är inte perfekt

Ibland målar vi upp Sverige som om det är det perfekta landet, det har blivit mindre nu, men vi har den bästa vården och den bästa skolan och det bästa välfärdssystemet. Och jag håller inte med. En av mina bästa vänner arbetar med människor i väldigt utsatta situationer så hon är grym på det här med socialbidrag, a-kassa, försäkringskassa och betalningsanmärkning. Hon ringde mig här om dagen och var chockad.

En kvinna runt 30 hade under sin ungdom hamnat hos kronofogden och fått en betalningsanmärkning. Det var INTE att kvinnan shoppade för mycket eller inte betalade hyran utan kvinnan hade blivit lurad. Hon hade stått som ansvarig när hennes fotbollslag sålde korv för att åka på cup och sedan hade hon gett pengarna till klubben och klubben hade inte betalat. (väldigt för enklat så klart). Så hon fick en skuld hos kronofogden och en betalningsanmärkning.
Hon studerade då och gjorde så länge och när hon fick ett jobb så började hon betala av på skulden. förra våren (2013) så hade hon betalat av skulden.
Förra hösten (2013) så försvann betalningsanmärkningen.
Och nu sökte hon och hennes sambo om lånelöfte för att köpa hus. Båda tjänar bra och har sedan dess betalat alla skulder. De har varken kreditkort eller köpt något på avbetalning. Och ändå fick de inget lån. För bankerna kan förutom betalningsanmärkningen som ligger kvar i tre år (?) också se om du haft en betalningsanmärkning under de senaste två åren. Alltså är det fem år du straffas.

Visst ska man betala sina räkningar och sköta sin ekonomi. Men misstagen man gör då? Varesig det är att man skiter i att betala för att ha råd med mat eller någon som tar räkningar i ditt namn (allt man behöver är ditt personnummer, har du tänkt på hur rädd du ska vara om det?) eller vad som händer så blir du straffad i FEM år!

ja tänker ni men det är ju rimligt, missköter man sig så ska man bli straffad. Och visst är det så. Men det straffet är längre än straff för våldtäkt, misshandel, fortkörning, snatteri och flera andra brott. Och uppgifterna om huruvida du är straffad för ett brott är inget som “vem-som-helst” kan begära ut Men en betalningsanmärkning kan precis vem som helst kolla upp (arbetsgivare t.ex.) och straffa dig för.

Är det inte märkligt? och har vi inte tänkt fel här?
Hur kan straffen för att du missat att betala en räkning vara längre än straff där du faktiskt fysiskt skadar en person?
Visst skulle ju att inte betala en räkning kunna liknas vid snatteri eller stöld men då borde ju också straffet vara därefter, några tusenlappar i böter eller en vecka med fotboja.
Kanske lite extrema exempel men ni förstår säkert?