barn

Snoppen ska hänga fritt, snippan ska va i trosan

Jag är lärare, då läser man mycket (MYCKET!) om genus och hur vi som vuxna påverkar barn och deras roller. Jag har aldrig varit en flickig flicka i den där klassiska meningen jag vet inte vad det är som har gjort det men jag har alltid gått min egen väg, haft mycket killkompisar, spelat sport och sminkar mig inte i vardagen. Däremot så har jag upplevt de klassiska tjejdragen av krav på höga betyg, prestationsångest och perfektionism.

Jag har en vän som har två barn. En flicka som är fyra och en pojke som är 1.5. Och flickan är OTROLIGT flickig, för mig är hon mer flickig än vad andra i hennes ålder är. Hon vill inte bli blöt, smutsig eller se djur. Hon är otroligt ansvarstagande och berättar hela tiden vad som kan hända “om man inte…” (Ex. “om man inte låser bilen så kommer det tjuvar och det vill ni vill inte?”) och pojken är otroligt pojkig. Tuff, springer runt, leker med bilar osv. Och jag har funderat på hur det kan bli så? Vad gör deras föräldrar för att få två sånna motsatser.

När vi träffades i sommar så fick jag svaret.
Flickan har aldrig fått vara naken. De har en tomt med mycket liten insyn. Men där får hon inte heller vara naken. Någon kan ju se. Det finns pedofiler överallt. Genast har du gjort din dotter till något sexuellt. Under vissa åldrar är ju könet otroligt spännande och dessa människor kallade dotterns kön för “framstjärt”. Alltså på allvar. Sedan kom jag och rättade dem. Snippa, heter det! (man får gärna ha andra ord för barnens kön om man vill det men framstjärt accepterar jag inte, speciellt inte när nu snippa finns). Flickan fick aldrig gå utan trosor/byxor/blöja hemma eller ens visa en antydan till intresse för sitt kön. Ett finger i trosan och utskällningen kom.
Pojken däremot han sprang runt i bara tröja. Med snoppen hängande. Han kissade hej vilt och tog i snoppen i samband med detta, “jaaaa, sa mamman stolt, du kissade!”.

Ja det är där det börjar kära ni.
En flicka som är naken är något sexuellt och att ta på sig själv som kvinna/tjej är något farligt och tabu. Det tycker även andra kvinnor (mamman i det här fallet). En pojke som är naken däremot det är något naturligt. Och att ta på sin snopp är lite som att ta på sitt öra. Det står ju lixom ut så hur kan man undvika att ta på den? Den som är så söt!

 

Åh jag blir så irriterad. Dessa barn kommer alltid vara i det genustänk som har genomsyrat vårt samhälle i generationer. För att deras föräldrar tycker att snoppen den ska visas upp och hänga fritt, medan snippan är något fult och skämigt som man stoppar undan i trosan.

Kommentarer inaktiverade för Snoppen ska hänga fritt, snippan ska va i trosan