Böcker

Invandrarna

Jag har läst om utvandrar-serien av Vilhelm Moberg. Och jag älskar den. Den är så fantastiskt välskriven, jag grinar ihjäl mig varje gång. Desperation, död, liv och hopp i en salig blandning. Och det absolut sorgligaste är att det fortfarande är så i flera delar av Världen.

Det var 100 år sedan “vi” flydde från Sverige, jag kan inte direkt kalla det jag gör för att fly, då var det svält och barn som dog av undernäring och svält och sjukdomar. Idag är det andra länder som har det problemet. Och de vill komma till vilket land som helst där de tror att det kan bli bättre. De gör precis som Karl-Oskar och Kristina och säljer allt de har för att få råd med biljetterna hit. Men nu, försöker vi hindra dem. Stanna där och dö. Svält. Bli sjuka.

Det är så tragiskt. Skit i andra världskriget och alla andra krig där “vi” inte var direkt drabbade. Men svält. Sjukdom och nöd. Det har vi haft. Fråga din farmor/mormor/farfar/farmor/gammal människa hur mycket de hade att äta. och det är bara för några år sedan. Sverige har utvecklats snabbt. Andra länder är på G. Och vi kan inte ge dem hjälp och skydd och mat för att de är mörkare, muslimer?

Jag blir så arg!
Kom ifrån ämnet lite nu dock. Läs böckerna. Moberg är en fantastisk författare och du kan riktigt känna desperationen. Efter dessa böcker hoppas jag att du ser lite annorlunda på världen.

 

Här kan du köpa dem.