vänner

Are you Swedish?

en sak som händer när man flyttar utomlands, som är svårt att förstå när man inte själv har gjort det, är att man träffar svenskar överallt. Och man uppskattar verkligen svenskheten. Jag kan sakna att prata svenska då de flesta av mina vänner är britter. Så även om jag inte aktivt letar svenska vänner så skulle jag gärna ta emot en handfull. Eller ja vänner över lag.

På mitt jobb har det börjat en ny kvinna med indiskt utseende, hon är från Trinidad Tobago. Vi fastnade för varandra ganska snabbt och har pratat en hel del om löpträning och så där. Vi lixom klickade som det så fint heter. Hennes dialekt är inte klockrent brittisk men hon är ju som sagt var från Trinidad. Vi har också som två utbölingar hittat varandra i att engelsmän gör så mycket konstigt. Ja en vän i alla fall. Glad i hågen är jag ju så klart!
Sedan vid ett tillfälle skulle vi prata om böcker vi hade läst och jag tappade helt bort mig. Så jag sa titeln på boken på svenska för mig själv, så att jag kanske skulle komma på det på engelska också (logiken är lite bristande). Varpå hon säger: “are you Swedish?” vi fortsätter hela konversationen på engelska men det visade sig att hon också är svenska. Född i Trinidad men kom till Sverige som tioåring. Supercoolt. Även norrländska. Så vi har haft massor gemensamt. SÅ roligt och jag erkänner att jag uppskattar henne ännu mer sedan hon blev svenska.

Att få underhålla svenskan, svenska traditioner och kunna prata helt obehindrat (även om engelskan är flytande så är det mitt andraspråk) är väldigt viktigt för mig.