tankar

Telefonvett!

Det finns få saker som jag kan störa mig så mycket på som på mobiltelefoner och människors inställning. Här går jag igenom några av sakerna som man ska fundera på när man brukar en mobiltelefon, så som vi alla gör. Idag kommer jag att fokusera på ringandet.

1) Ring en gång.
Japp, en gång räcker. Att ringa femton gånger på tio minuter kommer inte göra att personen svarar fortare. Antingen så kan man inte svara vid det tillfället eller så vill man inte svara och då kommer man inte svara tredje eller femtonde gången du ringer heller.

2) Ring på rätt tid. 
Under hemtelefonernas era så var vi mycket nog med NÄR vi ringde, man ringde inte efter klockan 21 på kvällen t.ex. för då kanske någon i familjen sov. Och man ringde heller inte till någon på kontorstid för att “snacka skit”. Nu är det däremot mobiltelefonägarens ansvar att stänga av telefonen när hen inte vill bli störd. Typ som om man hade resonerat “vill inte personen bli störd så kan de dra ut kontakten” för tio år sedan. Nej där ligger ansvaret på uppringaren OCKSÅ.
Och få saker kan störa mig så som människor som ringer mig på dagtid som vet att jag inte kan svara i telefon på jobbet, ofta har jag föreläsningar och möten och då svarar jag inte.

3) Ring upp eller gör det inte.
OM någon har ringt dig och att du av en eller annan anledning inte svarade så betyder det att den personen vill prata med dig. Därför så ska du ringa upp, inte skicka sms av typen “du ringde?” eller “vad ville du?”. Nej då ringer du upp!
Eller så ringer du inte upp, du kanske inte vill prata med den personen och det är helt okej men då ska du heller inte skicka sms. Nej att inte ringa upp är ett ställningstagande, att skicka sms är att lasta över det på någon annan.

mobil_2

4) Håll dig till ett media
Svarar inte personen när du ringer är det för att personen är upptagen eller inte vill prata med dig. Respektera det och terrorisera inte personen i andra media som facebook, mail, twitter och sms. När personen är redo så kan du prata med personen och då kanske ta upp att hen inte svarade när du försökte förmedla något viktigt.

 

Det var allt för idag, återkommer säkert med sms och annat jag funderar på senare.