Förhållanden,  Sex

Återfall

20131208-110656.jpg

Min sambo är en underbar person. En snäll, härlig och fantastisk rolig person. Han är också en person med väldigt dåligt självförtroende. En man som möter hur mycket han är värd eller omtyckt med bekräftelser från andra. Speciellt tjejer och speciellt yngre kanske. Han blir äldre men hans sexuella intressen är kvar i samma ålder. Han får en kick av att tjejer visar intresse. Då tycker han om sig själv i några dagar. Han har alltid varit sådan här. Så länge vi varit tillsammans och långt innan dess.

Det gör mig enormt ledsen att han mår så dåligt och inte tar tag i det. För mig som nästan alltid varit ganska självsäker så har jag så svårt att relatera. För mig som älskar honom trots den han är så är det också ofattbart att man inte vågar tro mer på sig själv. När någon vet ens mörkast sidor men ändå väljer att älska då borde man ju också börja våga tro på sig själv. Han är kanske inte världens snyggaste eller har den sexigaste kroppen men han har så mycket annat. Så mycket bättre och mer hållbara kvalitéer. Egenskaper som finns kvar längre än ett bra utseende. Sedan tycker jag ju han är söt och mysig och jag vill inte vara med någon annan.

Nu når jag inte fram till honom längre. Han är en missbrukare. En missbrukare som fått ett rejält återfall. Som surfar porr, klickar på hjärtat för halvnakna tjejer på Instagram och sexchattar. I hans beroende finner han nog en enorm trygghet. En trygghet som jag tyvärr tror att han inte vill lämna. Inte en på ett tag.

Jag får ofta frågan varför jag står ut eller hur. För mig är hans sex-och porrmissbruk som vilket missbruk som helst. Minst lika skambelagt men inte mer. Skulle jag stannat med en alkoholist? Troligen. Tillslut blir man dock medmissbrukare. Missbruket blir något normalt och så ska det ju inte vara. Aldrig.

Jag känner inga missbrukare. Jag vet inte hur man ska göra, vad man ska säga eller hur man tillsammans tar sig ur missbruket. Jag är beredd att vandra en både lång och jobbig väg men det är meningslöst att gå den utan honom.