tankar

Andrachanser

För en vecka sedan åkte Sverige ur fotbolls-VM i playoff mot Portugal, tråkigt men Portugal var betydligt bättre. Så det var rättvist. På plan befann sig en spelar vid efternamn Gerndt. Han har blivit dömd för misshandel av sin fru och har fått en villkorlig dom. En vän till mig är otroligt upprörd och retar sig på att han spelar i landslaget. Och jag kan inte förstå varför.

Missförstå mig inte men jag är emot misshandel av alla människor, både de du är gift med eller träffar på gatan, men nu har ju samhället dömt honom och de har sagt att han inte behöver straffas mer än så.
Det är inte mitt jobb eller ens min skyldighet att döma honom. Tvärtom är det min skyldighet som medmänniska att ge honom en andra chans.

Jag frågade min vän om han hade reagerat på samma sätt, med avsky och vill hålla på ett annat lag än Sverige, om han hade arbetat på posten tex. (Posten är ju också statligt finansierat). Men det hade han inte. Det handlar tydligen om att han representerar Sverige.
Jag tycker det är fint, att Sverige representeras av förlåtande. Att vi visar att här får man en andra chans. Att vi accepterar att man kan göra så fruktansvärt fel som Gerndt gjorde och ändå inte hamna i samhällets botten utan kan fortsätta sin karriär.

bonadLardig