livet,  tankar,  vänner

Låt oss uttrycka oss!

Som utlandssvensk och med erfarenheter från Sverige då jag jobbade med utlandsfödda så verkar det som att otroligt många personer blir provocerade av människor som inte pratar “landets språk” dvs svenska i Sverige och engelska här i offentliga miljöer. på mitt förra jobb var vi en svenska och några norrmän, då och då på lunchen så pratade vi svorska. På lunchen på mitt förra jobb brukade mina kunder övergå till sina respektive modersmål. Det är naturligt. Svenska/engelska är andraspråk för oss. Vi uttrycker oss bäst på vårt modersmål, precis som du gör.

Jag tror att problemet är att vi som människor anser oss vara medelpunkten på jorden. Jag tror alla har gått in i ett rum där människor skrattar och fått känslan av att de skrattar åt MIG! Eller när vi hör människor som pratar språk vi inte förstår så antar vi att de pratar om OSS! Varför i hela fridens namn skulle vi göra det? Det finns så många saker i världen att skratta åt och prata om att det inte finns minsta anledning för oss att prata om just dig. Tänk dig själv? Inte sitter du väl och pratar om dina kollegor eller medresenärer på tunnelbanan? Nej och vi invandrare har exakt samma hyfs som du har.

2383070505_4b01a8aa5f

Det handlar enbart om förmåga att uttrycka sig. Det kanske är svårt att få flyt i språket eller att det känns krångligt eller fel att använda det “nya språket” för att prata. Och tro mig vi har betydligt bättre och mer intressanta saker att prata om än dig!

Kommentarer inaktiverade för Låt oss uttrycka oss!