tankar,  vänner

Osund gruppdynamik

Grupper. Vi tillhör ganska många grupper. Både fysiska och mentala. Själv ingår jag i en drös grupper, eller jag grupperar mig själv tillsammans med andra i olika former: kvinna, hammarbyare, utflyttad, svensk, blond, arbetare osv. Och sedan har vi ju de där grupperna som vi lixom måste tillhöra på gott och ont: skolklassen, familjen, släkten, svärfamiljen osv. Grupperna har ofta något konkret gemensamt. Det gemensamma kan vara nuet, framtiden eller dåtiden. Du känner säkert igen det; de som du var jättetight med i högstadiet har du ingen kontakt med alls nu. Det ni hade gemensamt var nutiden. Och dem du hängde med i gymnasiet pratar du bara om gymnasietiden och gemensamma bekanta ni hade då. Det ni hade gemensamt är också dåtiden.

Jag hade en väldigt nära vän som jag ofta pratade om framtiden med. Om barn och hur vi skulle umgås när vi hade det och hur mysigt vi skulle ha det. När hennes barn väl kom så hörde hon aldrig av sig igen. Det vi hade gemensamt var framtiden.

Det kan också vara något mer konkret som man har gemensamt, typ när man är utomlands och träffar andra svenskar. Då har man hur mycket som helst att prata om men hade man träffats hemma i affären så hade man inte sagt ett ord. Svenskheten blir gemensam. Precis som sport och intressen kan förena många människor som annars inte alls skulle ha något gemensamt. Det är märkligt det där.

Här i London har jag kommit med i en grupp som inte har något gemensamt. Och det är ett problem! Det kanske låter trevligt att vi är många, för det är vi, kanske uppemot 30 personer, och alla är olika och har ingenting gemensamt. Men problemet är att vi då försöker skapa oss något gemensamt så allas saker är allas saker. Om någon gör slut så ska man välja sida, alla ska veta allt om alla och när man träffas så får man inte bjuda bara några.

 

,smiles,friends,fun,girlfriends,girls-92bf65bb76169ffc27ea0f9ca0f146b1_h

Jag frågade de fyra som jag kommit närmast om de ville ta en fika på stan efter jobbet och de sa ja. Åh vad mysigt tänkte jag att vi får en sista sommarkväll innan jag åker hem och sen ses vi först till hösten. Men då var det någon som sa att det kändes fel att inte bjuda in X och om vi bjuder in X så måste vi också bjuda in X och Y. Och sen är hela gänget inbjudet. Just för att vi inte har något gemensamt så måste alla vara med på allt och veta allt.

Kommentarer inaktiverade för Osund gruppdynamik