Barn & gravid,  Funderingar

”Du måste inse att han inte följer normen”

Nils är fem år. Han har alltid varit ”före” i sin utveckling jämfört med normen. Det har så klart varit något coolt, något jag är stolt över så som alla föräldrar är stolt över sina barn. Men det har också varit något som frustrerar mig. Vi har stött på problem där Nils kognitiva förmåga vida överstiger hans förväntade förmåga och ibland också hans fysiska förmåga. Många gånger har vi skojat bort det som hans ”egenheter”. För det är roligt också. Till det är ett problem.

Just nu är det ett problem. Problemet ter sig på lite olika vis och vi har det senaste året haft det ganska kämpigt med Nils. Och han har haft det kämpigt med sig själv. Vi har pratat om att det beror på corona, på att han ska bli storebror, på nya roller i familjen, på ”en fas”. Så där som man gör när man hoppas att det går över.

Men för ungefär en månad sedan tog det tvärt stopp. Det var som att Nils sa nej och vägrade. Det var ångest, panik, tårar, lögner och väldigt mycket på en gång. Allt detta har vi upplevt med Nils under det gångna åren men nu blev det väldigt intensivt. Så vi sökte hjälp. För så här kan man inte ha det. Så här ska inte en femåring må.

Utan att gå in på allt för mycket detaljer så har det gjorts olika tester i två olika instanser som båda kommit fram till att han har hög intelligens och ”är utanför normen”. Jag som är lösningsfokuserad ville att han ska börja skolan nu så att han får mer stimulans och blir gladare. Vill ge honom antidepressiva. Vill ordna lekstunder med en miljon barn så vi hittar nya roliga konpisar. Och så vidare.

Men min kurator sa: först måste du inse att han inte följer normen, sedan får du fundera tillsammans med andra kring hans mående.

Just nu, känner jag mig så förvirrad. Så stolt över att ha ett barn som är smartare än genomsnittet. Men också en sådan sorg för att han bär mer än vad hans jämnåriga. Samtidigt en lättnad för att detta kan vara orsaken till vår frustration kring Nils. Ett svar på frågan: varför är vårt barn så hör?

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.