Böcker

Boktips: dina händer var fulla av liv – Suad Ali

Den här boken tog andan ur mig. Nora har flytt från Somalia till Sverige, vi får följa hennes uppväxt i Somalia, hennes flykt och hennes första åtta år i Sverige i små nedslag. En händelse här, några tankar där, en incident åt gången.

Jag har träffat på en hel del somaliska kvinnor både i Sverige och Tyskland. I princip alla har varit analfabeter och otroliga kvinnor. Starka, stolta, ambitiösa, trevliga, sociala och haft så mycket att lära mig. Nora är högutbildad och från en rik familj. Hennes flykt är inte mindre hemsk men från ett annat perspektiv.

Det är alltid väl värt en påminnelse att Somalia, precis som alla länder, inte har varit ett land i krig för alltid. Att läsa om det land som Somalia en gång var får mig att känna hettan och dofterna från marknaden. Att läsa om kärlek mellan människor och till landet får mig att längta dit. Otroligt vackert beskrivet med andra ord.

Flera gånger sitter jag med en sorgsen klump i halsen. Några gånger rinner tårarna. Inte bara för Nora. För alla flyktingar. För hur bra de gör det och för hur svårt det är. Samtidigt är boken en påminnelse om att alla kan drabbas av att bli flykting, oavsett hur bra vi har det idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.