Barn & gravid

På gympa!

Nils har börjat på gymnastik. Eller det är hinderbana och styrketräning. Han var väldigt anti innan, så som han är, men så fort han såg ”tjockmattorna” så blev han väldigt nyfiken på att prova dem och den värsta nervositeten släppte.

Att han fick börja på en fysisk aktivitet har att göra med två saker: att uppmuntra rörelse och hitta en rolig träningsform tidigt samt att öva på att fungera i grupp.

Så ja.. jag var också nervös. Nils har nämligen fått kritik för att han sällan vill delta (eller vägrar delta) vid pedagogisk verksamhet på förskolan typ om alla ska rita eller dansa eller så. Jag har funderat och funderat på vad som är fel. Eller vad som blir fel. Om barn med adhd-drag är ena sidan av ett spektrum så är Nils den andra änden.

Nils följde instruktionerna till punkt och pricka. Sa de att de skulle sitta stilla då blinkade han inte ens. Sa de att man skulle vänta på sin tur då väntade han. Han är också väldigt noga med att göra ”rätt”. Kikade hela tiden på tränaren så att han gjorde exakt likadant. Nils behöver med andra ord uppmuntras att ta ut svängarna lite… (men det visste vi redan).

Det var iaf en hit! Nils ville gå dit varje dag efter maten men en dag i veckan känns ganska lagom för någon som faktiskt bara är fyra år.

0

6 kommentarer

 • Annika

  Kritik?!
  Skrutten då. Vi vuxna tycker inte heller om att göra allt. Det gör inte barn heller. Helt fel att tvinga barn till det.
  Jobbar som förskollärare och ta genom åren sett flertal barn som inte vill vara med på ”gympa”. Oftast så har de lekt gympan hemma sen. Eller är med efter ett antal ggr.

  ❤️

  Pedagogerna får fundera nog ta o fundera litexmwr på hur de kan locka med sonen

  • alex

   Precis det tycker vi också. Vi frågade vad de gör för att han ska vilja vara med men skolan och förskola/dagis är annorlunda hör. Mer prestationsinriktat i tidig ålder. Det är verkligen en sorg för mig.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.