Girlytalk

Hälsolistan

1. Hur mår du rent fysiskt, idag?
Lite ont i nacken. Tror jag sovit lite konstigt.

2. Hur mår du rent psykiskt, idag?
Jag brukar tänka på mina känslor som att det finns en grundkänsla som ligger kvar och sedan ytligare känslor som kommer och går. Min grundkänsla just nu är sorgsen. Men mina ytligare känslor är ganska glada och meningsfulla.

3. Vad är hälsa, enligt dig?
hälsa är när min grundkänsla är glad, lycklig och tillfreds. Och min kropp känns stark och får användas.

4. Vad borde du göra mer/mindre av för att maximera din hälsa?
mindre tid med mobilen, mer tid ute, mer te, balans mellan ensamhet och sällskap, meditera, mer tid i rörelse.

5. Vilken är din värsta sjukdom/olycka som du har varit med om i livet?
jag fick diabetes 1 när jag var fyra år, det är en kronisk sjukdom med flertalet följdsjukdomar. Ibland märks det inte att jag är sjuk men vissa dagar är det väldigt jobbigt och jag får svårt att klara av en “normal” vardag.

Jag har också varit med i en bilolycka får jag krossade bäckenbenet, bröt revben, punkterade lungan, spräckte mjälten, bröt ena armen, fick en spricka i skallbenet och en nervskada vid ena ögat.

6. Skulle du kunna tänka dig att jobba inom vården?
gärna! Barnmorska eller sjuksköterska. Att få möta människor är det bästa jag vet!

7. Har du någonsin åkt i en ambulans?
många gånger och i många länder.

8. Skulle du hellre vara skadad i musklerna och inte kunna träna på ett helt år, eller vara konstant täpp i näsan i ett helt år?
vilka muskler? Skulle välja musklerna i höger armen så jag ändå kan röra mig.

9. Hur ofta besöker du tandläkaren?
hela tiden sedan graviditeten med Nils.

10. Vad anser du om psykofarmaka, kosttillskott, Ipren osv?

Psykofarmaka & Ipren är bra. Allt som kan hjälpa människor och må bra är jag för.

Kosttillskott tror de flesta människor behöver kosttillskott. Jag äter magnesium, d-vitamin och folsyra. Det är med min kost svårt att få i sig. Fundera tillsammans med någon vad du kan må bättre av att lägga till din kost.

11. Du behöver tala med en läkare/psykolog. Vill du hellre träffa personen face to face eller kan du tänka dig ringa ett samtal och prata med läkaren över mobilskärmen?
Det tyska vården där man får träffa samma läkare om och om igen gör det värdefullt att få mötas irl. De känner oss på mottagningen och vi behöver inte upprepa samma sak om och om igen. Är det olika läkare varje gång kan jag lika gärna prata via skärm. Psykolog vill jag ha på svenska så då blir det via skärm.

12. Är du en morgon eller kvällsmänniska?
morgonmänniska!

13. Hur får man dig på bra humör?
rörelse, umgänge och choklad!

14. Springa, lyfta vikter eller yoga?
tycker att träning känns värdelöst om jag inte vill kräkas när jag ör klar. Har provat yoga flera gånger men tröttnar snabbt.

15. Prata känslor/problem med dina föräldrar, vänner eller psykologen?
under tonåren hade jag en nära relation till min pappa och jag kan fortfarande lufta problem med honom ibland. Men min man och mina vänner är guld för mig. Imploderar om jag inte får lufta saker.

16. Hur upplever du pandemin som pågår just nu? Positiva och negativa aspekter.
min känsla är ju panik. Att detta inte är ett liv jag vill leva. Att jag vill vara ute och umgås och skratta och leva. Så den insikten ska jag ta med mig.

Jag tror inte att ni som lever i Sverige riktigt kan förstå den typ av karantän vi har här. Här handlar det alltså om att INTE gå ut. Lekparker är stängda. Träffas vi fler än två är det böter på 270 000kr. Att #saveyourlocals är inte en tanke här, utan det är stängt.

Jag tror att det mesta kommer återgå till som det var innan. Även miljöförstöringar och föygbeteenden. Jag skräms både av paniken som råder av samhället och den egoism som många visar.

0

2 kommentarer

  • Happy

    Tycker det är lite konstigt att det är olagligt att gå ut? Frisk luft, sol och aktivitet mår ju i regel människor bra av, och det är ju lättare att vara distanserad från människor utomhus? Förstår inte risken med en joggingrunda eller promenad alldeles ensam…

    • alex

      Jag uppfattar via medier att man tänker väldigt olika i våra respektive länder angående hur den smittar. Här ska alla vara i karantän i ytterligare 1.5 veckor för att bryta smittcirkeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.