Girlytalk

Privilegium och att handla sin egen mat

Senaste året har jag tänkt otroligt mycket på privilegium. Jag har alltid varit priviligerad och vetat om det. Så klart på barns vis så visste jag att “barn i Afrika” inte har det lika bra som oss för att vi har mer pengar. Sedan lärde jag mig att det finns olika samhällen i olika delar av världen.

Nu tänker jag på hur priviligerad jag är som har Nils och hur priviligerad Nils är som är vit och pojke. Jag tycker också att han är priviligerad som har oss som föräldrar med ekonomiska och socioekonomiska resurser.

Jag är ju uppvuxen med “samma privilegier” och en viktig värdering som jag bär med mig är att man ska göra saker själv. Bara för att du har pengar ska du inte köpa in städa, tvätt, matlagning etc. det var viktigt för mina föräldrar att vi kunde sköta oss själva, kanske lite för viktigt så här i efterhand men det är ett annat blogginlägg.

Dels ska man inte utnyttja andra människor, även om de får betalat vad tjänar de? Man tar hand om sin egen skit, men sedan är ju privilegium något som kan försvinna. Då är du ju ganska hjälplös om du inte kan städa eller vet vad saker finns i affären.

I perioder har vi haft städhjälp. Det är ju lyxigt men det har känts naket. Som om jag blottar mig och vår stökighet för mycket. Vad hittat hon egentligen? Tvätta tycker jag är ganska kul. Men nu har jag hittat den optimala hjälpen och njuter i fulla drag av den.

Jag beställer mat på nätet. Så smidigt. Åker och hämtar det på affärn. Färdigpackat i kassar. Lassar in det i kyl och frys och lagar mat. Det kostar ca 50kr. Alltså en person plockar all mat åt mig och går ut med det till min bil för 50kr. Och känslan är så dubbel. Dels är jag ganska snål och vill helst inte betala för tjänster utan klara mig själv, som jag är lärd sedan barnsben. Men detta underlättar min vardag så mycket att det lätt är värt pengarna. Men 50kr är ju inte sp mycket för vad de utför. Jag storhandlar ju alltid. Så det tar säkert sin lilla tid. Då är ju 50kr så lite. Sedan tänker jag på alla andra som också skulle behöva den här tjänsten för att underlätta sin vardag. Ensamstående med flera barn. Men inte har råd. För 50kr kan vara mycket pengar.

Jag försöker dock landa i mitt privilegium. Njuta av det. Att min vardag är så mycket lättare. Men den där pekpinnen på axeln som säger att jag borde göra det själv knackar på ganska ofta.

0

2 kommentarer

 • Jennifer Sandström

  Jag tänker att den som packar din påse i mataffären utför väl det som en uppgift i mängden och får väl sin lön varje månad oavsett?

  Jag tänker också en del på privilegium men tycker också det är lite problematiskt att kategorisera yrken enligt olika nivåer. För då skulle vi egentligen kunna argumentera att man som egenföretagare bör sköta sin egna bokföring och kan man inte lära sig att klippa sitt egna hår också? Och cykla istället för att någon ska köra oss i en buss? Eller laga vår egna mat istället för att gå på restaurang?

  Folk behöver jobb och istället kan man väl se till så att lönerna och arbetsvillkoren är rimliga. Lite så tänker jag… 🙂

  • alex

   Jag håller helt med dig. Och i det här fallet vet jag ju att hen som packar min mat får en timlön från affären och säkert gör annat också.

   Det jag menade med att utnyttja är både att betala tex städhjälpen svart eller att ha väldigt mycket pengar och ändå köpa in det allra billigaste städhjälpen så att hon som städar inte riktigt kan klara sig på lönen.

   Håller helt med dig om att bra arbetsvillkor och lön är det man ska satsa på och där känns det spontant (utan fakta alls) som att hushållsnäratjänster ligger efter. Att vi (inklusive mig) inte riktigt vill betala för det utan det ska vara billigt! Hur ska någon Kunna leva på det då?

   Förövrigt klippte min pappa mig, jag skötte min egen bokföring till mitt företag trots att jag hatade det och suger på det. Så det ör verkligen en inre kamp i mig.

   Alla yrken är viktiga och behövs precis som du skrev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.