Girlytalk

En dag i Italien

Det är varmt här. Det vet alla. Det är ingen grej. Det är ingen som oroar sig för klimatförändringar eller hur de ska klara tropiska nätter. Nätterna är tropiska. Så är det. Och dagarna är heta. Så människan får anpassa sig. Vi går upp tidigt. Varje dag får vi väcka Nils. 07:30 är sovmorgon för oss. Då drar vi upp Nils ur sängen och går ut och äter frukost.

Utomhus äter vi bröd, yoghurt, flingor, kaffe och Parmaskinka. Jag älskar parmaskinka. Självklart sitter vi i skuggan. Under ett av de två träd jag har på tomten. Jag sitter alltid i nattlinne. Nils är naken och V är påklädd. Så när frukosten är uppäten måste vi gå och klä på oss. Jag sätter på mig en t-shirtklänning. Det ska inte sitta åt för hårt när det är varmt.

Sedan går vi ned till havet. Det är bergigt här. Hela byn sluttar mot havet och jag bor i den övredelen. Inte så att det är långt någonstans utan mer att det alltid är en backe när jag går ut. Förbi det lilla torget, mataffären, slaktaren, ostaffären. Det är ganska stilla än. Klockan är runt 9 och de som jobbar jobbar och de som har semester vilket är de flesta har ingen stress till stranden. Vi vet ju att det är lika fint väder hela sommaren.

Vi pratar med killen i luckan till stranden. Det finns allmänna stränder här men de är så små så oftast ligger vi där man måste betala. Ibland tar han betalt och ibland inte. Kan du italienska eller är bofast blir det billigare än när du är utländsk. Vi vill alltid ha stolar på den lilla sand som finns. Nils älskar sand. Jag älskar att bada. Nils inte. V är överhettad.

Vi hinner bada en gång eller två. Långa gånger. Så turas vi om att vakta Nils så att man får simma lite. Jag älskar medelhavet. Vill bo här. Alltså i havet. Vid lunch så går vi hemåt. Det är så varmt och så sjukt jobbigt med alla trappor. Nils vill sova. Men vi drar förbi affären och köper frukt och grönsaker. Pratar med affärsinnehavaren Mr. G som jag känt sedan jag var liten. Han flörtar alltid med Nils och ger honom godis.

Så slänger vi oss i uteduschen och svalkar oss. Så skönt! Och så kastar vi ihop en lunch. Sallad eller något kallt. Sen sover vi. Det bästa är att sova o hängmattan i skuggan men ibland blir det sängen.

Vid 16 brukar vi försöka göra något igen. Det är fortfarande fruktansvärt varmt. Kanske som varmast när solen vänt lite men värmt upp precis allt. Ett bad lockar. Men nu är det smockat på stranden. Så vi packar ihop massa frukt och kex och drar iväg till en vän som har pool. Skugga och svalka och trevligt sällskap. Barnen leker i det grunda eller springer runt med vattenkannor och pistoler. Babblandes på alla möjliga språk. Vi pratar eller spelar volleyboll eller tennis beroende på ork.

Så är det dags att ta sig hemåt. Duscha. Medan vi äter chips och sedan på med något så när rena kläder. För middag på stan. Lite pasta kanske? Allt som oftast möter vi upp eller stöter på vänner. Känner de som driver vissa ställen. Spelar kort och pratar. Eller är tysta tillsammans en stund. Helt ostressade och med all tid i världen. Barnen rusar runt. Hit och dit. Upptäcker, hittat på och samarbetar (som Nils säger).

Vid midnatt är vi i säng. Med ett leende på läpparna, helt slut och bomull runt hjärtat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.