Girlytalk

Boktips: 1793 – Niklas Natt och Dag

Ser ni att det står “årets bästa deckardebut” på framsidan? Det stämmer inte. Eller jag vet ju inte vad konkurrensen var men denna är inte bra.

Boken är indelad i fyra delar där del ett och fyra är själva brottet och ur ett perspektiv. Del två och tre är ledtrådar till lösningen även om del tre är extremt oklar och ur två ytterligare perspektiv.

Både del två och tre är spännande. De fängslar mig och språket är ganska “vanligt” så klart med en viss historisk tvist men det flyter snabbt.

Del ett och fyra har ett extremt höggravide språk med masssa massa miljöbeskrivningar och 1700-tals ord som för mig gör texten omständig och jobbig att läsa. Det är en fantastisk om än svårläst skildring av Stockholm, med beskrivningar av miljöer och misärer men själva deckaren känns banal. Så enkel och löjlig när upplösningen kommer. Alla (?) är fulla hela tiden men klarar ändå av att tänka klart och rätt och kommer inte de bästa insikterna när de nästan inte kan stå på benen?

Nog var väl världen ännu mer patriarkal på 1700-talet men allt jag kan tänka på är att det är en bok om diverse mansbäbisar som skrivits av ännu en mansbäbis. Gillar den icke!

0

2 kommentarer

  • Happy

    Jag som kämpat så med denna!! Jag läste också ”bästa deckardebut” men jag kommer inte ens in i storyn. Efter din recension kanske jag bara ska ge upp…?

    • alex

      Ja gör det! Jag försökte också och försökte men nä. Läs: blodlokan och skendöda av Louise Boije af gennäs istället. 😘

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.