Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Havrekex

Något annat som är typiskt vårvinter och farmor och farfar för mig är havrekex. Jag har förstått att det är typiska julkakor för många i norra Sverige, eller vad säger ni sörlänningar? Men vi hade dem i fikakorgen när taken droppade, isarna inbjöd till fiske och man kunde hålla chokladkoppen utan att frysa när man tog av sig vantarna.

Farmors var sprödare. Jag läste fel i receptet och var nog lite snål med gräddtiden… men det var första gången och någonstans måste jag ju börja. Här kommer receptet:

Blanda 5 dl mjölk och 1 liter havregryn. Låt svälla 30 min minst.

Smält 200 gram smör och häll i havregrynssörjan. Blanda i 2.5 dl mjöl och 1.5 msk hjorthornsalt. Och 2 msk socker.

När degen är klar är den ganska kladdig. Den går att arbeta med händerna men fortfarande mer kladdig än tex en vetedeg. Så nu är det dags att kavla ut den så tunt du kan och göra cirklar med vad du har, jag tog en tekopp.

Grädde på 200 grader i ca 10 min.

Är det någon som vet vad hjorthornsalt heter på tyska och var jag kan köpa det tar jag tacksamt emot en kommentar.

2 kommentarer

 1. Det heter de carbonato de amonio på spanska om det gör dig något gladare? Men det går att ersätta även om det inte blir exakt lika!
  0,5 tsk hjorthornssalt är samma mängd bikarbonat eller dubbla mängden bakpulver.

  • alex

   8 mars, 2019 at 09:26

   Ja men det visste jag, på italienska. Hjorthornsalt är lätt att ta med från Sverige så det går ändå bra so far.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑