Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Svenska, engelska och tyska

Nu tänker jag skriva ett skrytiga inlägg om mitt barn. Jag tänkte nämligen prata om hans språkutveckling.

Nils är 2.5 år nu och pratar svenska, tyska och engelska. Hans språkutveckling är något utöver det vanliga om man jämför med normen. Han har alltid haft ett intresse för kommunikation och varit tidig med att prata.

Hemma med mig pratar vi svenska. Alltid. Hela tiden pratar vi. Båda två. På förskolan och med V pratar han tyska. Engelska ord verkar han snappa upp lite varstans när han hör de från vänner eller när vi pratar med vänner.

Hans tyska och svenska ör likvärdig och mer än flytande. Meningarna är lååååånga och han använder både rak och omvänd ordföljd. Han berättar vad han tänker, känner, drömmer och vad andra säger. Han är en riktig skvallerbytta och berättar gärna vad som hänt på förskolan och vad lärarna sagt, då översätter han det de säger på tyska till svenska när vi pratar.

Nils engelska är hans roligaste språk. Här har han en relativt god förståelse för det som sägs och har hittat mönstret att “allt” slutar på i. Typ svenska: mamma engelska: “mami” så han tror att han heter “Nilsi” på engelska. Det är så gulligt och smart att jag dör.

jag älskar att prata och dela med mig av mitt liv. Att kunna prata med Nils, att höra om hand dag, tankar, känslor och idéer är helt underbart!

Jag var nog en ganska uttråkade “bebismamma” för mig har livet med Nils bara blivit roligare och roligare.

4 kommentarer

 1. Alltså guuud vad häftigt! Skrattade så åt Nilsi – sen kan han upptäcka att det är samma med finskan, man bara lägger ett i på 😉
  Goals om vi skulle få barn skulle förstås vara svenska + finska + engelska från tidig ålder.

  • alex

   10 december, 2018 at 15:10

   Det finns massa bra knep för språkutveckling man kan använda. Let me know när det är dags så tipsar jag. Men det bästa är att vara konsekvent med vilket språk man pratar som förälder.

 2. Det här är så beundransvärt, du ska verkligen vara stolt!! (Läste inlägget för flera dar sen men kände att jag var tvungen att gå tillbaks och kommentera).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑