Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Om du kan bojkotta ”black friday” var tacksam för det!

Överallt läser jag om människor med privilegium som uppmanar till bojkott av konsumtion på black friday. Motrörelserna haglar fritt med shoppingfri-dag och gröna veckan. Och jag blir så jävla less! Ja jag är less på konsumtionen också men jag blir ännu mer less på att vi inte ser våra medmänniskor eller andra människors behov.

Jag tycker black friday ligger på en ypperlig tid på året. Julklappar kan köpas till barn, vinterkläder reas innan jul så kanske kan du hålla dig varmare i år. Den där telefonen som knappt fungerar så du inte kan ringa din familj kan bytas mot en nyare.

Nej det kanske inte är de som handlar de dyraste saker på black friday, de som behöver rean för att ha råd med det nya. Och visst är det vi som har råd och som lyx-shoppar som är det stora problemet. Men jag blir illamående när vi gör “minimalistiska saker” som är bra för miljön, skryter om dem på en blogg och glömmer tacksamheten.

Tex. Har du ett shoppingfritt år betyder det att du någon gång i livet haft det gott ställt och lagt mycket pengar på kläder, kanske också att du lagt dyra pengar på kläder i god kvalite som du kan använda ofta och länge. Har du inte råd med annat än en tröja från hm så håller inte den lika länge men vad ska du göra? Gå utan tröja till du har sparat ihop nog för en från ett dyrare märke som håller?

Jag menar inte att vi ska sluta göra bra saker för miljön eller konsumera mindre men i debatter måste vi minnas att vi är förbannat lyckligt lottade som kan välja att inte shoppa (för att garderoben redan är full) eller shoppa på andra dagar än på rean (för vi har råd att betala fullt pris).

Andas, tänk på allt du har och på hur många som inte har det så. Känn tacksamhet och fundera på hur du kan hjälpa dem som inte har det lika bra.

6 kommentarer

 1. Om man nu ska vara tacksam över att man kan bojkotta black friday, då kan vi väl också vara tacksamma över att den här medel- och överklassen engagerar sig i att man faktiskt inte behöver konsumera nytt jämt, och vill sprida det budskapet?

  Det ena utesluter ju inte alltid det andra.

  • alex

   24 november, 2018 at 17:25

   Verkligen! Men jag ser flera som skryter i sina sociala medier att de inte köpte något på black friday-rean. Då blir det i mina ögon något skamligt att BEHÖVA handla på rean. Eller så skulle jag känna det. Tror många som gör valet att handla begagnat av en eller annan anledning glömmer att det finns människor som alltid har behövt handla begagnat och aldrig fått ”cred” för det. Vi måste minnas våra privilegium.

   • Så bra inlägg. Förundras ofta över kollegor som skryter att de minsann har handlat nått begagnat. Och en annan tänker snälla om det inte hade funnits loppisar hade jag inte haft något som barn, handla begagnat är något jag är uppväxt med som sitter kvar även om jag numera tillhör medelklassen

    • alex

     27 november, 2018 at 21:09

     Ibland funderar jag över vad det gör med tex barnkläder på second hand som jag upplever son dyrt i Sthlm nu när det är inne med second hand. Har alla fortfarande råd?

 2. Väldigt tänkvärt inlägg! Du har såklart rätt! Men jag undrar om det kanske skiljer sig lite mellan Tyskland och Sverige? Här tycker jag att det är sån fruktansvärd hets från butikernas sida, det är massvis av sms och email om erbjudanden som sköljer över en under hela veckan och helgen, och då är jag inte ens medlem hos särskilt många utan det räcker med att man e-handlat hos dem EN gång ? Så jag känner bara blä och bojkottar typ därför. Ogillar konsumtionshetsen som blir hos helt vanliga Svenssons. Men självklart är det superbra föt familjer med sämre ekonomi! ❤

  • alex

   29 november, 2018 at 12:46

   Här var det också mycket reklam och Mail och sånt innan. Inga sms, tack och lov! Jag tycker det är superbra att människor bojkottar och väljer att konsumera mindre men i all denna bojkott så tycker jag att man kan påminna sig om att man har det bra som lan bojkotta.
   Här var det rabatt på mat (typ 25% på ett köp) i flera affärer, mycket barnkläder som overaller och vinterskor men också mycket elektronik och leksaker. Framförallt maten var ju toppen, kan köpa dyra saker som kött och frysa in 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑