Girlytalk

Vi tjänar exakt lika mycket

I Tyskland eller i alla fall i Bayern sambeskattas gifta människor. Jag har inte reflekterat så mycket över detta förän nu då min svärfar frågade om det är samma i Sverige?

Sambeskattning betyder att min och Vs inkomst läggs ihop i en klump, klumpen delas 50-50 till mig och V och sedan skattar vi. Det betyder ju att vi tjänar lika mycket.

Jag har faktiskt inte reflekterat så mycket över detta för båda våra löner går in på samma konto så det är lixom som om vi får “en lön”. Det är ju Dock en skillnad mot hur det är i Sverige där man beskattas individuellt.

Först tänkte jag att detta är en fördel för jämställdheten. Vi förlorar inte lika mycket pengar om V är hemma med Nils för så blir ju vår skatt lägre, samma sak om vi vabbar blir vår förlust av inkomst lägre. Vi har också samma procent del av inkomsten som dras till pension så jag som deltidsarbetande kvinna blir inte lika drabbad i långa loppet.

men det är ju klart att det kan ses som att kvinnan blir försörjd av mannen och därför inte “behöver” arbeta eller att det är lättare att göra valet att kvinnan är hemma när lönen kanske inte påverkas lika mycket. Kanske blir det “onödigt” att kvinnan jobbar för att inkomstförändringen blir liten men arbetet hemma blir lidande och mannen kanske måste göra sin del?

Hur jag än tycker så har vi sambeskattning och för mig och oss funkar det bra och känns mer rättvist.

0

4 kommentarer

 • Ulrika

  alltså rent privat hade jag älskat sambeskattning! för vi lever verkligen som en enhet och har funderat mycket på att låta mannen vara hemma på heltid eller åtminstone gå ner radikalt i tid. Känner att mitt yrke kräver såpass stora ansträngningar från mig att det är något jag behöver. men ja, som du sager blir nog konsekvensen ofta att kvinnan är hemma mer med barnen. Har samtidigt svårt att se det som en politisk vinst om folk drivs att lämna bort barnen pga att den ekonomiska förlusten annars blir för stor? tycker det är viktigt med barnomsorg och möjlighet att arbeta men också med stor frihet att kunna välja bort barnomsorg och vara hemma mer om det passar ens egen familj. knepigt!

  • alex

   Jag håller med dig helt och självklart var mitt inlägg om att kvinnan är hemma med barnen generaliserande, det kan så klart även vara en man som är hemma.

   Jag hör ofta av vänner (andra länder) att de vill vara hemma mer men inte har råd föräldradagarna är slut eller obefintliga, detta system så får ju alla familjer planera och bestämma själva. Det fanns i Sverige fram till 70-talet men jag har aldrig hört svenska politiker prata om detta…

  • alex

   Mycket läsvärt! Jag förstår att det främjar att kvinnor jobbar att man inte har sambeskattning, men är så dåligt på att tänka siffror att jag ändå inte riktigt förstår det. Även om mannen kanske blir familjeförsörjare sp blir han ju just det, försörjare av hela familjen. Vet många vänninor som inte delar på ekonomin utan när de är föräldralediga lever de på minimum medan mannen har “sin lön”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.